Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslanik predao predlog izmene Zakona o radu

  Lekar i poslanik DS-a Dušan Milisavljević, podstaknut slučajem bivše radnice Jure Violete Petrović, ali i ostalih obolelih od karcinoma, rešio je da predloži izmenu Zakona o radu.

  Predlog izmene podneo je danas u Skupštini Srbije, a na svom Fejsbuk profilu je napisao:

  „Upravo sam u Skupštini Srbije predao predlog izmene Zakona o radu i zdravstvenom osiguranju.

  Da zaposlenom koji je oboleo od maligne bolesti, poslodavac ne može da otkaže ugovor o radu do okončanja lečenja i rehabilitacije.

  Da zaposlen oboleo od maligne bolesti prima 100% od osnova za naknadu zarade i to 65% od osnova za naknadu i 35% iz budžeta Republike.“

  Sa ovom inicijativom ne slaže se predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković koji kaže da više nismo u samoupravljanju i da nemamo prava da opšte obaveze društva prebacujemo na poslovni svet.

  „Društvo ako hoće da bude socijalno i normalno, kako treba, onda te obaveze mora da preuzme na sebe. Oboleli, kao i svi drugi radnici, moraju da budu zaštićeni zakonom,“ kaže Atanacković za Danas. On napominje da poslodavac mora maksimalno da se potrudi da odnosi sa zaposlenima budu normalni jer zajednički rade na nečemu, zajedno doprinose.

  Atanacković kaže kako je privreda dovoljno opterećena i podseća da postoji obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

  „Neke firme jednostavno nemaju uslova da zaposle OSI, ne postoje radna mesta za njih, ali to državu ne interesuje, ona je svoju materijalnu obavezu prebacila na poslodavce,“ ističe Atanacković.

  Izvor: BIZLife, Danas

  Foto: Jelena Vučetić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE