Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poruka glavne gošće Sajma knjiga: Domovina nastaje tek onda kada je izgubite

  Rumunska književnica i dobitnica Nobelove nagrade Herta Miler glavna je gošća ovogodišnjeg 62. Sajma knjiga. Sa  beogradskim čitaocima podelila je svoja shvatanja o nacionalizmu i tome šta je domovina. Na našim prostorima, sklonim sukobima, korisno je pažljivo pročitati njene reče i porazmisliti o njima.

  Ne  volim da razmišljam o domovini, jer ne volim nacionalizme i sa takvim smislom ne želim da imam ikakve veze. Mislim da istinsko značenje domovine nastaje tek kada domovinu izgubite. Ta reč ima emocionalno značenje i zato su je zloupotrebljavale sve ideologije. Od nacionalsocijalizma u Nemačkoj do komunizma u Rumuniji. Sve diktature su nacionalističke. Ta reč domovina, ili patrija, zato mi je ogavna. Naravno da je čoveku potrebna domovina, ali ne mora non stop da govori o njoj kad je ima

  Govoreći o rodnoj Rumuniji, iz koje je otišla u Nemačku 1989, ona je navela da je to bio drugi život za nju, ali da ipak oseća kako je toj zemlji bliže nego drugima.

  „Srce mi jače zakuca kad čujem rumunski jezik u Berlinu. Ili kad vidim rumunske tablice na nekom automobilu, moram da vidim ko vozi. Osećam potrebu da posle nekog vremena odem tamo. Kad sam jednom prilikom u Bugarskoj osetila miris tople kiše, podsetilo me je to na Rumuniju“, kaže književnica, koja je Nobelovu nagradu dobila 2009. godine.

  Izvor: Danas

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Miris tople kise

   Miris tople kise. Podseti me na Srbiju. Doduse, ja je zovem otadzbina. Tako sam je zvao i dok sam ziveo u njoj. Otac me je tu ostavio...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE