Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Venecija, kanali

  Popularno turističko mesto od 2023. “fast food” turistima naplaćivaće ulaz i do 10 EUR

  Gradske vlasti Venecije donele drastičnu odluku za ovo turističko mesto. Naime, turisti koji  žele kratko da prošetaju po Veneciji, bez turističkog vodiča, od početka iduće godine moraće gradskim vlastima da plate naknadu.

  Kako navodi Bloomberg, budući da se zahuktava ovogodišnja turisitička sezona, na trgovima se često mogu videti porodice koji sede i jedu hranu koju su doneli od od kuće.

  To je finansijski mnogo povoljnija opcija nego da jedu u restoranima, ali privreda Venecije od takvih turista nema praktino  nikakve koristi. Zato gradske vlasti žele to da promene. Izračunali su da između 30.000 i 40.000 turista dnevno čine Veneciji više štete nego koristi.

  Zašto je ovo turističko mesto donelo takvu odluku?

  Kako bi obeshrabrili dnevne turiste-šetače da dolaze, odnosno da barem nešto od njih zarade, od januara iduće godine ulaz u istorijsko jezgro za turiste koji nisu deo vođenih grupa naplaćivaće između tri i 10 evra.

  S takvom odlukom ne slaže se deo lokalnih ugostitelja i vlasnika trgovina koji smatraju da će to poslati pogrešan signal koji nije u skladu s venecijanskom tradicijom trgovačkog grada.

  Gradski čelici tvrde da grad ne može izdržati “fast food” turizam. Pre pandemije ulice i trgovi u starom jezgru bili su zagušeni rekama turista.

  Od pandemije i uvođenje strogih epidemioloških mera turističa industrija Venecije je na kolenima.

  Vlasnica male trgovine šešira pored mosta Rialto koji je u vlasništvu njene porodice podržava plan o naplati ulaska u grad, ali smatra i da se mora jasno znati da će se taj novac koristiti za konkretne svrhe, poput očuvanja istorijske baštine ili zaštite životne sredine.

  S druge pak strane Ernesto Pancin, direkor udruženja ugostitelja Venecije, smatra da gradske vlasti ne bi trebalo da uvode  restrikcije na istorijske delove grada, već motivisati dnevne turiste na razgledanje manje razvijenijih delova grada.

  Slična mera doneta i u Amsterdamu

  Plan Venecije naslanja se na sličnu ideju gradskih vlasti Amsterdama koje žele da obeshrabrie dolazak velikih grupa turista zainteresovanih samo za čuvene bordele u četvrti Crvenih svetiljki i marihuanu u coffee shopovima.

  Kako bi zaštitila grad, italijanska vlada je prošle godine odobrila uredbu o zabrani uplovljavanja velikih kruzera u lagunu.

  Pritisak da se uvedu dodatne mere ove sezone će postati još snažniji s obzirom da se očekuju odlične turističke brojke.

  Prema projekcijama turističkog udruženja Assoturismo Confesercenti, ove godine će najpoznatije italijanske turističke destinacije, poput Rima, Venecije i Firence, posetiti 27,4 miliona turista, četvrtina više nego prošle godine.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE