Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pomoć Hilandaru POSTAJE deo zakona

  Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je obrazlažući zakon poslanicima, da je Hilandar od svog osnivanja 1198. godine centar srpske duhovnosti i da pomoć države nikad nije bila upitna, ali da sada postaje deo zakona.

  Gojković je podsetila da je pre 17,5 godina Hilandar zahvatio katastrofalan požar, te da je država Srbije za obnovu do sada izdvojila milijardu i 767 miliona dinara.

  „Pojedinačno najviše u ovoj 2021. godini za koju smo isplatili već 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću tokom čije posete je početkom ove godine postignut dogovor da država odmah izdvoji sva nedostajuća sredstva za rekonstrukciju i završetak radova“, rekla je ministarka.

  Ona je poslanicima pročitala prvi, drugi i treći član zakona u kojima stoji da će Srbija preko nadležnih organa preduzeti aktivnosti i sprovoditi programe očuvanja i negovanja istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira Hilandara, proslava važnih datuma, zatim obnove, rekonstrukcije i izgradnje novih objekata.

  Gojković je navela da će Vlada Srbije osnovati posebnu komisiju za manastir Hilandar koja će nadgledati sprovođenje programa, iako sada postoji slična komisija na čijem je čelu upravo ministar kulture.

  Poslanici će o sva tri zakona koji su na dnevnom redu sednice glasati u četvrtak.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE