POLOVINA studenata u Srbiji ne jede voće i povrće svakog dana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POLOVINA studenata u Srbiji ne jede voće i povrće svakog dana

  Iako su se studenti većinom izjasnili (61%) da je zdrava ishrana veoma važna, njih 44,6 odsto ne jede povrće svakog dana, dok skoro polovina ne jede voće svakodnevno.

  Svaki šesti ispitanik (16%) je u krajnostima – imaju jedan ili dva obroka dnevno ili pak grickaju ceo dan. Obe krajnosti su nešto više prisutne kod osoba ženskog pola.

  Kada govorimo o unosu vode čak 8 od 10 ispitanih konzumira manje od 2 litra vode dnevno pa i u letnjem periodu, a 4,4 odsto kaže da pije manje od pola litre ili da uopšte ne pije vodu.

  Tri obroka dnevno konzumira 70 odsto , dve trećine da pije između 1-2 litra vode dnevno, dok trećina upražnjava sport ili fizičke aktivnosti 3-4 puta nedeljno.

  Kada je reč o različitim vrstama zavisnosti alkohol i cigarete se najprisutniji u svakodnevnom životu studenata. U toku mesec dana alkohol je konzumiralo 60 odsto ispitanih. Kada govorimo o cigaretama više od trećine ispitanih (35%) se izjasnilo da puši svaki dan.

  Na pitanje o korišćenju kladionica, jedna petina ispitanih je potvrdno odgovorilo, od kojih je najviše njih iz Vojvodine i Centralne Srbije, dok se njih 6,7 odsto izjasnilo da konzumira nelegalne psihoaktivne supstance.

  Ovo su rezultati istraživanja o svakodnevnim navikama i zdravom stilu života studenata koje je sprovela kompanija Galenika.

  „Tokom studentskog perioda, mladi imaju dosta obaveza, a malo vremena za sve ono što žele da postignu u toku dana, zbog čega su vrlo često izloženi stresu i nisu svesni opasnosti koja leži u neuravnoteženom načinu života. Međunarodna istraživanja pokazuju da je najveći broj oboljenja među mlađom populacijom rezultat loših životnih navika, kao i nepostojanje svesti o značaju vođenja zdravog načina života, održavanja higijene i redovnih odlazaka na sistematske preglede”,  izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor Galenike.

  Istakao je da kao kompanija koja je već 75 godina čuvar zdravlja, Galenika želi da doprinese podizanju svesti o važnosti građenja i negovanja zdravih navika mladih kao osnove za kvalitetan život, danas i u godinama koje slede.

  SZO smatra da je prevencija hroničnih nezaraznih oboljenja vitalna i najvažnija investicija u društvo, posebno kod mlađe populacije radi građenja pozitivnih i zdravih navika, što je važan zadatak na svim nivoima društva, a ujedinjeni napori pokazuju najbolje rezultate.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Galenika

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE