Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljska kaznila Francuze zbog „Severnog toka 2“

  Poljski antimonopolski regulator UOKiK kaznio je sa 40 miliona evra francusku kompaniju Anži enerdži, jednu od pet evropskih kompanija uključenih u finansiranje gasovoda „Severni tok 2“, u sklopu antimonopolskog postupka protiv ruskog Gasproma.

  Kompanija Anži je, prema tvrdnjama UOKiK, odbila da dostavi dokumenta i informacije o ugovorima koje je potpisala sa ruskim dobavljačem gasa Gaspromom, što je uzrokovalo značajno kašnjenje akcija UOKiK u vezi sa finansiranjem „Severnog toka 2“.

  Portparol Anžija je, u reagovanju na izrečenu kaznu, rekao da kompanija osporava pravnu osnovu odluke i da će uložiti žalbu.

  Projektom „Severni tok 2“ rukovodi Gasprom, a polovinu finansija obezbedili su nemački Uniper i BASF ogranak Vinteršel, zatim anglo-holandska kompanija Šel, austrijska OMV i francuska Anži.

  Ovaj gasovod, koji bi udvostručio kapacitet izvoza ruskog gasa preko Baltičkog mora, Poljska doživljava kao pretnju energetskoj bezbednosti Evrope, i smatra da će ojačati već dominantnu poziciju Gasproma na tržištu, javlja Rojters.

  UOKiK je 2016. godine saopštio da će projekat „Severni tok 2“ potkopati konkurenciju i blokirao je planirano osnivanje zajedničkog preduzeća između Gasproma i njegovih evropskih partnera.

  Kompanije su, nakon toga, odustale od zajedničkog preduzeća i povukle su zahtev za dobijanje odobrenja od UOKiK.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Gazprom

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE