Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljska drakonski KAZNILA Gasprom zbog „Severnog toka 2“

  Poljske antimonopolske vlasti kaznile su ruski Gasprom sa 29 milijardi zlota (6,45 milijardi evra), zbog uloge ruske kompanije u izgradnji gasovoda „Severni tok Dva“ u Nemačkoj, navodeći da projekat nanosi štetu poljskim potrošačima i povećava evropsku zavisnost od ruskog uvoza.

  Poljska Kancelarija za zaštitu konkurenciju i potrošača je sa ukupno 52 miliona evra kaznila i pet zapadnih kompanija koje učestvuju u izgradnji tog gasovoda, javila je agencija AP.

  Radi se o francuskoj kompaniji Engie Energy, nemačkoj Uniper, austrijskoj OMV, englesko-holandskoj Šel Shell i nemačkoj Wintershall.

  Poljska se strogo protivi gasovodu koji je u konačnim fazama izgradnje i kojim treba da se preveze gas iz Rusije ispod Baltičkog mora do Nemačke i zapadne Evrope, zaobilazeći tradicinalne tranzitne rute preko Ukrajine i Poljske.

  Poljske vlasti navode da bi gasovod mogao da dovede do viših cena gasa u Poljskoj čime bi se nanela šteta potrošačima.

  „Iznos kazne bez presedana ukazuje na volju da se suprotstavi sprovođenju projekta `Severni tok 2` svim sredstvima“, saopštio je Gasprom i naveo da namerava da se žali na tu odluku, prenosi Frans pres.

  Poljska, Ukrajina i baltičke zemlje protive se projektu smatrajući da je to pre svega „politički“ projekat.

  SAD takođe prete sankcijama kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, smatrajući da njime Rusija monopolski vezuje za sebe Zapadnu Evropu u snabdevanju gasom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE