Poljaci se vraćaju kući: Trend iseljavanja ZAUSTAVLJEN nakon 8 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljaci se vraćaju kući: Trend iseljavanja ZAUSTAVLJEN nakon 8 godina

  Prvi put u poslednjih osam godina broj Poljaka koji živi i radi u inostranstvu lani je smanjen, na zadovoljstvo vlade u Varšavi koja traži načine kako da pronađe dovoljno radnika za rastuću ekonomiju.

  Prema podacima tamošnjeg statističkog zavoda, do prošle godine van granica domovine živelo je oko 2,5 miliona Poljaka – 85.000 manje nego godinu ranije.

  Pad broja emigranata gotovo je u potpunosti rezultat povratka iz Velike Britanije zbog nesigurnog statusa građana Evropske unije nakon Bregzita.

  Koji god razlog bio, povratak zemljaka razveselio je vladajuću konzervativnu stranku Pravo i pravda (PiS) koja posebnim merama namerava da podstakne povratak emigranata, piše Poslovni dnevnik.

  Projekcije govore da će se stanovništvo Poljske do 2050. smanjiti za 12 odsto.

  “Naš dohodak po stanovniku je najmanje 5 odsto niži zbog odliva radnika. To je ogroman porez koji je Poljska platila bogatim državama Zapada. Takav porez siromašnih prema bogatima nije normalan”, kazao je prošlog meseca premijer Mateuš Moravjecki.

  Jakub Krupa, član odbora POSK-a, najvećeg centra poljske zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu, ističe kako je Bregzit bio okidač za razmišljanje o povratku, ali da su razlozi onih koji su krenuli u smeru istoka ipak više lične prirode.

  “Većina povratnika je shvatila da je ostvarila ciljeve zbog kojih je došla u Veliku Britaniju, bilo da se radi o uštedi novca za kupovinu nekretnine u Poljskoj, razvoju karijere ili zasnivanju porodice”, ocenjuje Krupa.

  U razloge povratka ne treba zanemariti ni daleko niže troškove života, čak i u velikim gradovima poput Varšave, Krakova ili Gdanjska. Jakub Krupa ističe kako će za mnoge povratnike koji su godinama živeli na Zapadu proces prilagođavanja na konzervativno poljsko društvo biti zahtevan.

  “Za mnoge selidba nazad u Poljsku nije povratak, već još jedna emigracija”, navodi Krupa.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE