"Poljaci ne žele evro, već evropske plate"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Poljaci ne žele evro, već evropske plate”

  Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki odbili su kategorično da Poljska uvede evro sve dok se standard Poljaka ne približi nemačkom.

  “Poljaci ne žele evro i evropske cene, već hoće evropske plate. Govorimo ne evru, ne evropskim cenama i imamo podršku većine Poljaka”, poručili su.

  Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji nas obavezuje da uvedemo evro, ali ne određuje rok. Uvešćemo evro onda kada to bude u našem interesu, kada dostignemo standard vrlo blizak onom u Nemačkoj”, kazao je Kačinjski na skupu u Lublinu na istoku Poljske pred prolećne izbore za Evropski parlament.

  Kačinjski, koji je formalno samo lider stranke i obični poslanik parlamenta, a realno ima uticaj i moć svojevrsnog natpremijera i natpredsednika, optužio je neimenovane inostrane snage da je u njihovom interesu da Poljska sada uvede evro, što bi, po njegovim rečima, bio još jedan udar na novčanike Poljaka, a nije im potreban.

  Kako je ocenio, evro je koristan za razvijene zemlje kao što je Nemačka, dok za druge nije.

  “Dovoljno je da pogledamo neke zemlje koje se nisu razvijale 20 godina ili su nazadovale. Italija, Grčka, Španija. Tu govorimo o izgubljenoj deceniji. Krivo je uvođenje evra u neodgovarajuće vreme. Iz toga vredi izvući pouku za Poljsku”, upozorio je nakon Kačinjskog i poljski premijer Moravjecki.

  Poljska sjajno izlazi na kraj sa privrednim krizama i to, između ostalog, zbog toga što Poljska ima svoj zlot, a ne zajedničku evropsku valutu. “Imamo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 30 godina. Ne želimo da kod nas uvozimo nečiju tuđu nezaposlenost”, rekao je Moravjecki na skupu poljskih konzervativaca u Lublinu, centru jednog od istočnih, zaostalijih regiona tzv. Poljske B.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE