Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pogledi PETRA MOŠIĆA u NLB galeriji

  Kuća umetnika „Pigmalion“ i NLB Galerija promociju umetnosti mladih nastavljaju izložbom Petra Mošića, višestruko nagrađivanog mladog umetnika. Izložbu radova Petra Mošića pod nazivom „Pogledi“ posetioci mogu da pogledaju do 21. oktobra.

  „Naći se u poziciji onoga koji nadzire i posmatra predstavlja izazov savremenog doba, u kome je izloženost pogledu drugog značajan element socijalizacije. Prikazana lica na mojim slikama i crtežima ne treba posmatrati kao portrete u konvencionalnom smislu već kao konceptualno poigravanje sa simboličkim potencijalom motiva. Ovde portrete treba doživljavati kao komunikacijski kôd preko kog je dostupan određeni dijapazon ličnih razmišljanja i kolektivnih opsesija. Ni za mene kao autora – a ni za moju umetnost – nije bitan identitet portretisanog već kakav je zaplet moguće izvesti kroz portretne konstrukcije.

  Prikazana lica, svojim pogledom ili sklopljenim očima, predstavljaju alegoriju duhovnog i fizičkog preobraženja, ali ukazuju i na neminovnost smrti. Portreti su realistični i prepuni detalja, što omogućava da se pažnja posmatrača preusmerava sa detalja na celinu i obrnuto. Odsustvo poteza četkice doprinosi objektivnosti postupka. Jednoobraznim tretmanom osvetljenja i pozadine postignut je efekat bezličnosti. Atmosfera mistike koja je prisutna u ovim radovima može posmatrača da dovede u ambivalentnu situaciju da prikazane portrete doživi kao radove rađenje po modelu, ali i kao izmaštane vizije lica« objašnjava svoje radove Petar Mošić.

  Petar Mošić (1981, Beograd) završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Anđelke Bojović. Ovaj mladi umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Jedna od značajnijih nagrada jeste Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016). Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala.

  Učestvovao je na trinaest samostalnih i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, poput Glo’Art fondacije u Belgiji (2016, 2017, 2018, 2019). Od 2016. do 2018. bio je član Saveta Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Glo’Art fondacija proglasila ga je 2019. godine za jednog od najuspešnjih mladih umetnika koji su gostovali na ovoj međunarodnoj rezidenciji. Živi i stvara u Beogradu.

  Podsećanja radi, ovo je trinaesta izložba koja se organizuje u NLB Galeriji od njenog osnivanja. Do sada, u ovom prostoru samostalne izložbe su imali: slovenačka slikarka Majda Zorko, ilustrator Dobrosav Bob Živković, mlade umetnice: Katarina Nedeljković, Anđela Micić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji i Ivana Živić, mladi slikari: Milan Pantelić i Vladimir Petrović, a priliku da se predstave javnosti imali su i učenici umetničkih smerova srednje škole »Tehnoart« čija maturska izložba je organizovana u NLB Galeriji. Tokom ove i prethodne godine, organizovane su i dve izložbe radova nastalih na umetničkim kolonijama u organizaciji Kuće umetnika Pigmalion. NLB Galerija nalazi se u Bulevaru Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE