Počeo 12. Festival nauke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeo 12. Festival nauke

  Dvanaesti Festival nauke, najveći naučni festival u Jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine održava pod sloganom „Zemlja budućnosti“, počeo je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 2. decembra. Ovogodišnji Festival pružiće zaljubljenicima u nauku četiri dana najveće naučne zabave u regionu, a posetioce će dočekati više od 600 naučnih komunikatora iz svih krajeva Srbije, ali i sveta.

  Kroz uzbudljive naučne eksperimente posetioci će moći da prođu svakog dana od 10 do 19 časova, gde će im se kroz različite postavke ponuditi odgovori na pitanja da li nas u bliskoj budućnosti zaista očekuju leteći gradovi i automobili, na koji način bi roboti mogli da zamene ljude i šta će to doneti medicina u decenijama koje dolaze.

  Naučna zabava u „Zemlji budućnosti“ započinje u hali 3 Beogradskog sajma. Na samom ulazu u ovu halu dočekuje nas postavka kompanije NIS, koja je šestu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke. „Ključ budućnosti“ naziv je edukativne i interaktivne postavke kojom se NIS predstavlja na ovogodišnjem Festivalu nauke, a koja ove godine razvija temu veštačke inteligencije. Kroz ovu postavku posetioci imaju priliku da se upoznaju sa visokom tehnologijom koja nam pomaže u sticanju novih znanja, da se susretnu sa veštačkom inteligencijom i saznaju na koji način je već koriste, da saznaju šta su superkompjuteri i nauče kako se virtuelna realnost koristi u najnovijim naučnim istraživanjima.

  U hali 3 posetioci će moći i da pokrenu avion uz malu pomoć solarne energije, da se upuste u istraživanje svemirskih stanica, upoznaju sa značajem reciklaže u zaštiti životne sredine i otkriju kako mogu da dođu do čiste vode u slučaju da sve slavine presuše. Kroz postavku NATIONAL GEOGRAPHIC saznaće o velikom problemu zagađenja plastikom, dok na štandu Mejker spejsa mogu isprobati 3D štampače i 3D olovke.

  U hali 3A smešteni su  Ekspertinejdžeri, zona u okviru koje mladi naučnici predstavljaju svoja umeća i najnovija naučna dostignuća. U okviru ove zone Gimnazija „Sveti Sava“ iz Požege posetiocima predstavlja vatrogasce iz zemlje budućnosti, robotizovan sistem za gašenje požara, Osnovna škola „Sava Kerković“ iz LJiga predstavlja Teslin tranformator i Teslinu kuglu, kao i solarni panel napravljen od konzervi, a Prva beogradska gimnazija najrazličitije eksperimente iz termodinamike.

  Naučno-fantastična bina i ove godine je u hali 5, na kojoj eksplozivne, interaktivne i uvek zabavne naučne šou programe izvode naučnici iz Evrope i SAD-a. U hali 5 predstaviće se i Greg Gejdž, čuveni američki neuronaučnik, koji će približiti neuronauku najrazličitijim uzrastima radoznalaca i uz pomoć eksperimenata razotkriti neke od najzagonetnijih funkcija mozga.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE