Pregovori o Bregzitu: Usaglašeni prioriteti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pregovori o Bregzitu: Usaglašeni prioriteti

  Evropska unija i Velika Britanija saglasili su se o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Bregzitu na prvom sastanku pregovarača.

  Pregovori EU i Velike Britanije počeli su u Briselu sastankom pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa.

  Barnije je rekao da će pregovori biti organizovani jednom mesečno u periodu od 17. jula do 9. oktobra dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, finansijskim dogovorima i drugim “pitanjima koja nameće razlaz”.

  Barnije i Dejvis su se saglasili da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja građana EU. Dejvis je rekao da će na predstojećem samitu lidera EU premijerka Tereza Mej dati “ponudu” vezanu za ljudska prava.

  On je pred početak sastanka rekao da ulazi u pregovore s “pozitivnim i konstruktivnim” stavom i da je odlučan da izgradi “snažno i posebno partnerstvo” s EU.

  Britanski glavni pregovarač rekao je da će biti izazova, ali da veruje da dve strane mogu da postignu dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti “u najboljem interesu svih građana.” Pregovarač EU izjavio je da želi dogovor o ključnim prioritetima i rasporedu “uređenih” pregovora, preneo je BBC.

  Dve strane će se tokom pregovora prvo fokusirati na izlazak Britanije iz Unije, a tek onda o pregovarati novom odnosu u oblastima kao što su trgovina ili migracije, podseća agencija Asošiejted pres.

  Britanija se nada da će razvod i budući odnos moći da se razmatra istovremeno, što je ideja koju je Brisel odbacivao. Brisel je upozoravao da Britanija ne može da izađe dok ne plati sve svoje obaveze koje će, prema proceni zvaničnika EU, iznositi oko 50 milijardi evra, dok neke nezavisne institucije i mediji predviđaju duplo veći iznos.

  Zemlje članice EU i Evropski parlament će morati da odobre svaki sporazum, što bi moglo da potraje mesecima.

  Zvaničnici EU su kao realan rok za postizanje sporazuma odredili oktobar, ili najkasnije novembar 2018. Ako do tada ne bude postignut sporazum, dve strane će možda morati da naprave neki prelazni dogovor, što bi moglo da produži neke elemente sadašnjeg odnosa.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE