Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počela najveća „smotra“ KNJIGE

  Međunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, pod sloganom „Pismo = Glava“, otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, gde će se do 27. oktobra predstaviti oko 500 izlagača od kojih je 60 iz inostranstva.

  Književnik Milan Vitezović na otvaranju rekao je da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti, i najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa, koliko se procenjuje da ih je sada u svetu.

  „U svetu se nalazi bar 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa“, rekao je Vitezović i dodao da je katalog sa 1.000 istraženih rukopisa izložen na štandu „Čigoja štampe“.

  Vitezović je istakao da je reč o desetogodišnjem projektu i da je plan da ukoliko rukopisi ne budu mogli da se vrate u originalu, da se traže njihove digitalne kopije. On je ponovio da je plan da se to uradi od 2020. do 2030. godine.

  U ime Egipta, zemlje počasnog gosta sajma knjiga, prisutne je pozdravio predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, predavač književne kritike, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Кairu i gostujući profesor na Univerzitetu Nindžia u Кini Haitam Al Haj Ali.

  Kako je Haitam Al Haj Ali istakao, knjige su ono što spaja ljude i ovih dana Međunarodni sajam knjiga iz Kaira na neki način upoznaje kulturno nasleđe Srbije na beogradskom sajmu knjiga.

  Egipat će predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete u izdavačkoj oblasti.

  Organizatori očekuju da broj posetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posetilo 193.000 ljudi.

  Najavljeno je da će pored kupovine knjiga, posetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, promocijama knjiga, kao i Festivalu stvaralaštva mladih, na kojem će biti predstavljena dela umetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

  Tokom sajma biće obeležene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma biće i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

  Na sajmu knjiga, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Кine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

  Gosti ovogodišnjeg sajma biće Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

  Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu od 23. do 27. oktobra biće održani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.

  Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE