Pljušte tužbe u Smederevu: 300 radnika dobilo otkaz putem SMS-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pljušte tužbe u Smederevu: 300 radnika dobilo otkaz putem SMS-a

  Otpušteni radnici fabrike kablova PKC u Smederevu tužiće agenciju za privremeno zapošljavanje “Trenkvalder” i kompaniju PKC jer smatraju da su otkazi koje su dobili nezakoniti.

  U vanrednom stanju, PKC je otpustio 338 radnika, od čega 200 na neodređeno vreme koji su fabrici ustupljeni posredstvom Agencije “Trenkvalder” iz Beograda.

  Neki od njih već danas predaće tužbe Osnovnom sudu u Smederevu, jer smatraju da su otkazi podeljeni suprotno Zakonu o radu i Zakonu o agencijskom zapošljavanju, pišu Večernje novosti.

  „Zakon o agencijskom zapošljavanju predviđa da radnici na neodređeno vreme preko agencija imaju ista prava kao radnici zaposleni direktno kod poslodavca. To u našem slučaju ne važi. Nije bilo pregovora sa sindikatima, nije sprovedena procedura kod Nacionalne službe za zapošljavanje, nije donet socijalni program 30 dana pre nego što smo proglašeni tehnološkim viškom. Umesto toga, otkaze smo dobili u roku od 24 sata, o čemu smo obavešteni SMS porukama“, kaže Saša Đorđević, jedan od otpuštenih radnika koji je odlučio da tuži.

  Radnici tvrde da nisu utvrđeni kriterijumi po kojima se zaposleni na neodređeno proglašavaju tehnološkim viškom.

  Otkazi su obrazloženi smanjenim obimom posla zbog epidemije. Ipak, radnici ukazuju da PKC tokom vanrednog stanja nije obustavio proizvodnju, ni raskinuo ugovore sa partnerima. Takođe, nije posegnuto ni za ekonomskim merama države koja je obezbedila tri minimalne zarade da ne bi bilo otpuštanja zbog virusa.

  Inspekcija rada reagovala, ali izostaje odgovor o zakonitosti otkaza

  Prema informacijama koje su Večernje novosti dobile u Ministarstvu za rad nakon prijava pojedinih otpuštenih radnika, Inspekcija rada obavila je nadzor u pogonima PKC.

  Inspektori su utvrdili da je 136 radnika na određeno vreme optušteno u martu, dok su 202 zaposlena na neodređeno 30. aprila proglašena tehnološkim viškom i dobila otkaz.

  „Prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora 5. maja kod poslodavca PKC nisu utvrđene nepravilnosti, a zahtevi zaposlenih su istog dana prosleđeni Odeljenju inspekcije rada u Beogradu, kao mesno nadležnom za nadzor poslodavca “Trenkvalder” koji je ustupio ove radnike PKC“, rečeno je u Ministarstvu za rad.

  Međutim, nadzor u ovoj Agenciji inspektori nisu sproveli, niti najavili, dok zaposleni u “Trenkvalderu” i dalje rade od kuće, pišu Večernje novosti.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE