Plate brže od MOGUĆNOSTI, a BDP sporiji od OBEĆANJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plate brže od MOGUĆNOSTI, a BDP sporiji od OBEĆANJA

  Privredni rast u Srbiji u ovoj godini će biti oko tri odsto, a ne 3,5 kako je planirano, jer na to ukazuje rast BDP u drugom kvartalu od 2,9 odsto, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

  On je na promociji “Kvartalnog monitora” rekao da je rast od 2,9 odsto ispod proseka zemalja centralne i istočne Evrope koji je bio 3,7 odsto, a da Vlada Srbije najavljuje rast plata u javnom sektoru veći nego što ekonomske mogućnosti dozvoljavaju.

  “Procenjujem da će privredni rast u ovoj godini biti oko tri odsto, što je nezadovoljavajuće, a i za dostizanje tog nivoa je neophodno da se privredna aktivnost u drugom delu godine ubrza”, rekao je Arsić.

  Dodao je da su uzroci niskog rasta brojni strukturni problemi koji godinama opterećuju domaću ekonomiju, kao što su neuspešno poslovanje javnih preduzeća, visoka korupcija, nepoštovanje zakona i ugovora, neefikasnost države i nejednaka prava učesnika na tržištu.

  Deficit tekućeg platnog bilansa se, prema njegovim rečima, pogoršava zbog sve lošijeg trgovinskog bilansa.

  Unutrašnje neravnoteže privrednog i finansijskog sistema kao što su, kako je rekao, brži rast zarada od produktivnosti, niska domaća štednja u odnosu na investicije i ekonomski neutemeljen jak dinar, dovode do bržeg rasta potrošnje od rasta proizvodnje, što se preslikava na rast spoljnotrgovinskog deficita.

  Plate i izbori

  Odgovornu ekonomsku politiku Srbije za narednu godinu trebalo bi, prema njegovim rečima, formulisati tako da bude održiva i u slučaju recesije u evropskim privredama, a to znači da se budžetska sredstva u što većoj meri opredele za povećanje kapitalnih rashoda i smanjenje poreza privredi, a ne na povećanje potrošnje kao što je preveliki rast plata u javnom sektoru.

  On je rekao da se plate uoči izbora povećavaju više nego što to ekonomske mogućnosti dozvoljavaju i da bi primereno bilo da su povećane za pet do šest odsto, a ne od osam do 15 odsto. “Već tri godine za redom plate rastu brže od BDP”, rekao je Arsić.

  Istakao je da bi za monetarnu politiku bilo presudno da zaustavi i preokrene sadašnji trend jačanja dinara koji štetno utiče na privredni rast.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE