MILIONSKE kazne za "prikrivanje" STVARNOG VLASNIKA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MILIONSKE kazne za “prikrivanje” STVARNOG VLASNIKA

  Udruženja i firme koje su propustile da u Agenciji za privredne registre upišu svog stvarnog vlasnika, imaju još malo vremena da prođu nekažnjeno.

  Čim se izmeni Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, Agencija dobija zakonska ovlašćenja da podnosi prekršajne prijave. A kazne se kreću se od 50.000 do čak dva miliona dinara. To bi trebalo da se dogodi možda već za mesec, jer je 23. avgusta počela da radi radna grupa koja priprema nove propise, pišu Novosti.

  Svako registrovano privredno društvo, baš kao i zadužbina, komora, poslovno udruženje…mora u posebnom registru koji se kao elektronska evidencija vodi u APR, da upiše svog stvarnog vlasnika.

  Iako su podaci o vlasništvu uveliko javni i dostupni svima, jer bez tog podatka firme ne bi ni mogle da budu registrovane za rad, podaci o stvarnom vlasniku mogu da se razlikuju.

  To se najčešće dešava kada je vlasnik preduzeća neko pravno lice. Pa još ako je reč o ofšor kompaniji, osnovanoj iz razloga da se, između ostalog, baš sakrije stvarno vlasništvo, jasno je zašto takva firma okleva da upiše ime i prezime konkretne osobe koja stoji u vrhu ovog lanca.

  Evidencija stvarnih vlasnika kapitala počela je u decembru prošle godine i do sada je 80 odsto obveznika to uradilo. Od 20 odsto onih koji se nisu evidentirali bar 95 odsto to nije uradilo zbog neznanja, neažurnosti i slično, rekao je direktor APR Milan Lučić.

  Ako to ne učine, zakon predviđa prekršajnu i krivičnu odgovornost za vlasnike privrednih društava. Evidencija je, inače, potpuno besplatna, uputstvo postoji na sajtu APR, postupak traje nekoliko minuta, a potreban je jedino kvalifikovani elektronski sertifikat.

  Kazne po osnovu krivičnih prijava, inače, kreću se od tri meseca, do pet godina zatvora, a rizikuju je svi koji imaju nameru da prikriju stvarnog vlasnika registrovanog subjekta, zatim oni koji upišu neistinit podatak kao tačan i oni koji promene ili izbrišu istinit podatak o stvarnom vlasniku.

  U registar stvarnih vlasnika upisuju se oni koji poseduju više od 25 odsto udela u kapitalu ili u upravljanju privrednim društvima, zadrugama, zadužbinama, poslovnim udruženjima… Centralna evidencija stvarnih vlasnika je javno dostupna svima, po istom principu kao i drugi registri APR.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE