Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PIK Bečej

  PIK Bečej na Danu polja predstavio projekat pametnog navodnjavanja

  PIK Bečej, članica MK Group koja posluje u okviru MK Agriculture divizije, organizovao je Dane polja u blizini Bečeja. Tom prilikom predstavljen je projekat „Implementiranje softvera za preporuke navodnjavanja”, čiji je cilj da se primenom odgovarajuće tehnologije naprave značajne uštede u potrošnji vode, kao jednog od najvažnijih prirodnih resursa, i da se optimizuju troškovi u ratarskoj proizvodnji. Zahvaljujući senzorima koji su postavljeni na parcele pod navodnjavanjem i vremenskoj prognozi sa meteo stanice, dobijaju se informacije na kojoj dubini se nalazi voda dostupna usevima, u kojoj količini i da li ima potrebe za navodnjavanjem. PIK Bečej je za realizaciju ovog projekta uspostavio saradnju sa holandskom kompanijom Dakom, a podršku je pružila i Ambasada Kraljevine Holandije u Republici Srbiji.

  „Veoma smo srećni što smo danas ovde da predstavimo projekat koji je holandska Vlada delimično finansirala. To je projekat realizovan u saradnji MK Group i holandske kompanije Dakom, koja obezbeđuje digitalizaciju tehnologije i upravljanje kontrolom navodnjavanja, što je veoma važno za održiviji i profitabilniji poljoprivredni sektor”, istakao je Koen van Ginneken, regionalni Ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije.

  Holandska kompanija Dakom, koja je u svetu poznata po rešenjima za inovativnu i preciznu poljoprivredu, započela je saradnju sa PIK Bečejem u cilju postizanja bolje kontrole navodnjavanja. Ispred PIK Bečeja projekat je predstavio Goran Jašin, rukovodilac navodnjavanja u ovoj kompaniji.

  „Projekat pametnog navodnjavanja će doprineti boljem donošenju odluka u procesima navodnjavanja, što za posledicu ima optimizaciju troškova u samoj proizvodnji i uštedu u potrošnji vode kao važnog resursa. Precizna poljoprivreda i pametne tehnologije doprinose i boljim prinosima, jer na osnovu podataka koje dobijamo sa postavljenih senzora i meteo stanice možemo sprovoditi adekvatne mere  za navodnjavanje naših parcela i kultura koje uzgajamo”, rekao je Goran Jašin.

  „Primenom najnovijih tehnologija ostvarujemo natprosečne prinose na 13.000 hektara koje obrađujemo, uz ukupnu proizvodnju preko 220.000 tona svih ratarskih i povrtarskih useva na godišnjem nivou. Posebno bih istakla da je preko 70% zemljišta koje obrađujemo pod sistemima za navodnjavanje”, poručila je Sanja Savić, v.d. rukovodioca divizije MK Agriculture.

  MK Agriculture divizija, u okviru MK Group sistema, obuhvata kompanije koje se bave ratarstvom, govedarstvom, proizvodnjom i preradom povrća i voća, i vinogradarstvom. Vodeću poziciju u srpskom agraru imaju zahvaljujući pionirskim poduhvatima u digitalizaciji poljoprivrede i stalnim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje i inovacije za povećanje produktivnosti.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Jakov Simović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE