Peticija protiv smanjenja plata zaposlenim porodiljama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Peticija protiv smanjenja plata zaposlenim porodiljama

  Zbog određenih izmena koje je doneo novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, pokrenuta je Peticija za borbu protiv smanjenja plata zaposlenim porodiljama.

  Kako se navodi u peticiji, taj Zakon je trebalo da poboljša položaj roditelja u Srbiji, ali će  u praksi doneti veću štetu velikom broju mama koje će godinu dana imati manju platu.

  Posebno su ugrožene trudnice koje su radile manje od 18 meseci, a imaju rizične trudnoće i prinuđene su da otvore bolovanje. Ta stavka je, kako ističu, posebno opasna za trudnice sa visoko – rizičnim trudnoćama jer će one odlagati i izbegavati da idu na bolovanje čak i u situaciji kad je to neophodno, kako bi dobile pun iznos svoje plate.

  Kako navode, odlukom da zaštiti sebe od zloupotreba, država krši Zakon o radu koji jemči prava i odsustvo zbog bolovanja, posebno trudnica i porodilja.

  Zagarantovan republički minimum imaju samo one mame koje su pre otvaranja trudničkog ili porodiljskog bolovanja (ako nisu koristile trudničko) radile punih šest meseci, ali im je taj iznos zagarantovan samo u prva tri meseca od rođenja deteta.

  Za sve ostale mesece dobija se iznos koji se obračunava na sledeći način – zbir plata (osnovica na koje su plaćeni porezi i oprinosi) u prethodnih 18 meseci podeljeno sa 18.

  Znači, maksimalni iznos plate postoji ali ne i minimalni, pa po novom obračunu plata na porodiljskom može da bude i 1. 500 dinara što je protivno Međunarodnoj konvenciji o zaštiti materinstva.

  Ko je ugrožen? – Sve mame koje nemaju vezanih 18 meseci radnog staža, mame koje studiraju, one koje su radile neko vreme pa dobile otkaz u tih 18 meseci, mame koje su našle bolji posao ali im u obračun ulaze i plate od prethodnog poslodavca kod kojeg su radile pre godinu dana, naravno i mame koje su nezaposlene i o kojima se “ne vodi računa”, navodi se u objašnjenju peticije.

  Takođe, bez obzira na visinu zarade ni jedna mama ne može da dobije veći iznos od zbira tri prosečne plate, pa će tako i mame koje više zarađuju ostati uskraćene za veliki iznos novca tokom porodiljskog odsustva. Što znači da država ne dozvoljava ni uspešnim mama koje imaju sopstveni biznis ili veća primanja da ostvare svoja prava.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE