Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Peškiri

    Peškiri su vam nakon pranja grubi? Zamenite omekšivač ovom namirnicom iz kuhinje

    Čak i najskuplji i najpahuljastiji peškiri za nekoliko meseci i nakon nekoliko pranja postaće kruti i grubi na dodir. Evo nekoliko saveta kako da omekšate i najgrublji peškir ili, pak, kako da zadržite mekoću peškira koji ste tek kupili.

    Za početak je najbolje da smanjite količinu deterdženta. Peškiri mogu biti kruti zbog toga što se na njima s vremenom talože naslage sapunaste tečnosti. Ako smanjite količinu deterdženta koji koristite za pranje, ciklus za ispiranje vaše mašine za veš lakše će isprati i najmanji trag sapunice sa peškira, piše portal Živim. 

    Dodajte sirće

    Omekšivači veša sadrže silikon koji peškire čini vodootpornim, odnosno daje im svojstvo da ‘odbijaju‘ vodu. Tako nikada neće biti dobro oprani. Bolje peškire omekšajte tako da ih svakih šest nedelja operete u vodi u koju ste dodali šolju belog sirćeta. To će ukloniti ostatke sapunice koja peškire čini grubim na dodir i vratiti im prvobitnu mekoću i veću sposobnost upijanja.

    Frižider, kuhinja (Freepik)

    I soda će pomoći

    Soda bikarbona će pomoći u omekšavanju vlakana i čišćenju tragova hemikalija ili prljavštine i tako će učiniti peškire mekšima. Pomešajte pola šolje sode bikarbone sa količinom deterdženta koju koristite: dodatni plus ove metode je to što soda bikarbona uklanja neugodne mirise buđi i vlage koji nastaju ako, na primer, peškiri dugo stoje mokri u mašini.

    Malo lakše sa sušilicom

    Sušenje u sušilici možda može peškire učiniti mekšim, ali vrući vazduh u sušilici može oštetiti pamučna vlakna od kojih su peškiri sačinjeni, isto kao i snažna centrifuga. Zato uključite sušilicu na manji broj okretaja i izmenjujte sušenje vazduhom i sušenje centrifugiranjem. Možete i delimično osušiti peškire na štriku, a zatim dovršiti sušenje u sušilici. Sušite li peškire napolju, nakon sušenja ih dobro protresite kako bi se vlakna razdvojila, a oni bili mekši.

    Izvor: BIZLife/

    Foto: Unsplash/Freepik

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE