Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Podsticajno okruženje razvija poslovne lidere“

  Iz svake industrije i kompanije za koju je radila Ljiljana Ljubisavljević, Net Revenue menadžer za južna tržišta Centralne Evrope i baltičke zemlje u kompaniji PepsiCo, ponela je najbolja iskustva koja su je profesionalno oblikovala i pomogla da stekne širu sliku o finansijskim modelima poslovanja različitih sektora u okviru FMCG industrije

  Kompanija PepsiCo neguje kulturu kontinuiranog razvoja i edukacije svojih zaposlenih, zahvaljujući čemu je iznedrila lidere. Osim što im je pružena prilika da steknu neophodno lidersko iskustvo i veštine, obezbeđeno im je sigurno i dovoljno izazovno radno okruženje u kom mogu profesionalno da se razvijaju, ali i da pogreše i dobiju šansu da nađu rešenje za postojeći problem.

  Kao neko ko iza sebe ima 17 godina iskustva u FMCG industriji, Ljiljana Ljubisavljević kaže da se u ovoj kompaniji istinski pronašla. S obzirom na to da je i deo Leadership tima kompanije PepsiCo, otkrila je na koji način razvijaju liderske veštine kod zaposlenih, ali i šta sve podrazumeva njena pozicija i kako je tekao njen karijerni put.

  • U kompaniji PepsiCo, jednoj od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju gotove hrane i pića, radite na poziciji Net Revenue Manager. Možete li nam malo približiti svoju poziciju?

  Net Revenue Management je relativno mlada funkcija u kompaniji PepsiCo, čiji je osnovni cilj da maksimizira prihode i profit u određenom vremenskom periodu. To, zapravo, znači da je moj osnovni zadatak da osiguram najadekvatniji način prodaje PepsiCo brendova po pravoj ceni, u pravom pakovanju i pravoj prilici, pravim kupcima i, što je najvažnije, da sve to zajedno doprinese rastu obima prodaje, profita, kao i rastu tržišnog učešća. Ključ uspeha na ovom polju je disciplina i doslednost prilikom sprovođenja strategije, kao i temeljna analiza i pravovremena egzekucija svih navedenih operacija.

  • Bavite se finansijama tokom čitave karijere. Kako je izgledao vaš karijerni put?

  Karijeru sam započela, pre više od 20 godina, u jednom javnom preduzeću, gde sam počela da se bavim poslovima analize i kreiranja cenovne politike. Moglo bi se reći da još odatle potiče moja privrženost ovom poslovnom sektoru.

  Prvi posao je bio u kompaniji koja posluje u okviru duvanske industrije, u Sektoru upravljačkog računovodstva i komercijalnih finansija. Nakon toga, narednu deceniju provela sam u kompaniji iz industrije proizvodnje bezalkoholnog pića. Napredujući na različitim pozicijama u okviru komercijalnih finansija, došla sam i do pozicije direktora Sektora finansijske kontrole za komercijalne poslove.

  Inspirisana različitim izazovima koje donose komercijalni projekti u domenu upravljanja prihodima, odlučila sam se na iskorak i prelazak u komercijalni sektor kompanije koja, takođe, posluje u industriji pića. Ovaj put sam se našla na poziciji Pricing, Revenue and BI menadžera, što mi je dalo sjajnu priliku za dalji profesionalni razvoj u kompaniji PepsiCo, gde sam sada na poziciji Net Revenue menadžera.

  • Deo ste Leadership tima kompanije. Na koji način razvijate liderske veštine kod zaposlenih?

  Najbolji način da razvijete liderske sposobnosti kod članova tima jeste da im pružite priliku da steknu adekvatno lidersko iskustvo. Dobar primer je omogućavanje vođenja različitih projekata koji ne potpadaju nužno pod njihovu direktnu ekspertizu. Zatim, potrebno je da članovi vašeg tima konstantno rade na razvijanju međuljudskih odnosa i komunikacije sa kolegama iz različitih sektora, što je veština koja se najbolje stiče kroz umrežavanje.

  • Po čemu se lideri izdvajaju u jednom timu ili kolektivu?

  Ono što izdvaja lidere jednog tima jeste set osobina: empatija, sposobnost slušanja, skromnost, ali i postavljanje visokih poslovnih standarda kroz negovanje growth mindset pristupa.

  • Kao žena na rukovodećoj poziciji, šta biste poručili ženama koje su na početku karijere?

  Važno je znati da su žene danas osnaženije, više nego ikada, ali se i dalje suočavaju sa mnogobrojnim izazovima. Za ženu je, takođe, bitno da osvesti sve ono što je čini ispunjenom i da, imajući to na umu, ide ka svom cilju, verujući u sebe i ne spuštajući svoje kriterijume. Poručujem da je to moguće, i to kao supruga i majka dva tinejdžera, kao ćerka, sestra, tetka, snaja, prijateljica, ali i kao profesionalac na liderskoj poziciji u jednoj od najvećih svetskih kompanija. Ne kažem da je jednostavno, ali je lepo.

  • Kakve mogućnosti za karijerni razvoj pruža kompanija PepsiCo?

  Naši lideri su aktivno angažovani u procesu edukovanja svojih kolega, podstičući njihovo napredovanje kako na profesionalnom putu tako i na ličnom polju. Kao kompanija koja broji nekoliko stotina hiljada zaposlenih širom sveta, međusobna razmena iskustva je od nemerljivog značaja, pogotovo imajući na umu različita okruženja i zajednice u kojima PepsiCo posluje. Osim toga, PepsiCo nudi širok izbor programa i sadržaja za profesionalnu edukaciju, mentorstva i obuka. Svi zaposleni u globalnom sistemu PepsiCo imaju jednaka prava da se prijave na otvorene pozicije u bilo kojoj državi u kojoj kompanija posluje, te na taj način steknu nove veštine i dodatno obogate svoje profesionalno iskustvo. 

  Izvor: BIZLife Magazin/Ivana Jaćimovski

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE