Penzioneri uzvraćaju udarac državi - preko Strazbura

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzioneri uzvraćaju udarac državi – preko Strazbura

  Penzioneri planiraju da podnesu tužbu sudu u Strazburu zbog umanjenja penzija 2014. godine, piše Danas.

  Smanjenje penzija iz 2014. godine koje je uz smanjenje plata u javnom sektoru najvažniji segment fiskalne konsolidacije mogli bi se pretvoriti u teret o vratu državne kase, ukoliko tužbe stignu do Evropskog suda pravde u Strazburu.

  Na to je pre nekoliko dana upozorio Fiskalni savet predstavljajući analizu predloženog budžeta za 2018. godinu. U analizi se napominje da je sve penzije trebalo vratiti na nivo pre smanjenja zato što su prestali da postoje uslovi zbog kojih je bila potrebna štednja.

  Prema nekim računicama, više od 430 miliona evra je za ove tri godine uzeto od penzionera.

  Ipak, penzioneri smatraju da je i samo donošenje zakona, odnosno smanjenje penzija 2014. godine neustavno i da će dobiti pred sudom u Strazburu, kada i ako tamo uopšte stignu.

  Naime, Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) je odmah nakon donošenja zakona podnelo inicijativu za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, ali je on odbio da razmatra ovu inicijativu uz obrazloženje da je država pred bankrotom i proglasilo se nenadležnim da ocenjuje ekonomsko-politički efekat zakona. Međutim, kako tvrdi predsednik USPS Mihajlo Radović, to i nije bilo pitanje.

  “Četvorica sada bivših sudija Ustavnog suda su izdvojila mišljenje i mi smo na osnovu tih mišljenja i dodatnih podataka u februaru 2016. podneli drugu inicijativu Ustavnom sudu, ali do sada nema nikakvog odgovora. Ukoliko proglase zakon nezakonitim, tužićemo državu. Ako odluče da je zakon po Ustavu, idemo u Strazbur”, objašnjava Radović dodajući da njihovi advokati skupljaju podatke i tužbe penzionera, njihovih članova širom Srbije, a naplatiće se od države kada dobiju spor.

  Takođe, ovo udruženje planira početkom naredne godine da podnese pojedinačne tužbe Komitetu za socijalna prava u Strazburu, što je još jedan dodatni, odnosno uporedni put kojim su krenuli. U tome će ih podržati Evropska federacija penzionera i starijih lica (FERPA).

  Predsednik USPS ističe da je ovaj komitet telo pri Savetu Evrope čiji je Srbija član i da su odluke ovog komiteta obavezujuće. Radović ističe da će tražiti da država vrati šta je uzela, ali i kamatu.

  Izvor: B92, Danas

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Miljana B. Pribaković

   I treba da se Penzioneri obrate Strazburu, ali ne za smanjenje penzija, nego pre svega da se žiteljima Srbije priznaju u radni staž godine u kojima je Srbija/kao deo ex Yu, a i po raspadu Yu/ bila pod embargom i sankcijama i onemogućen normalni život žitelja Srbije, pa mnogi žitelji nisu bili zaposleni, zbog više sile i nedostatka posla u Državi. To neko Narodu Srbije mora da nadoknadi. Drugo, treba se obratiti Strazburu, jer ni Ustavom Srbije, niti jednim Zakonom nije obezbedjena zaštita penzionera od siromaštva, zagarantovanim minimalnim penzijama, poput zagarantovanih minimalnih zarada, koje se nažalost takodje ne poštuju, od strane većine osnovanih stranih firmi u Srbiji.

  • Miljana B. Pribaković

   Svim Penzionerima u Srbiji mora biti zagarantovana minimalna penzija od 20.000rsd, tj. ne manja od minimalne visine penzije propisane od strane banaka, za dobijanje kredita. Ako Država nije u moguċnosti da pomogne penzionere da bar mogu sami sebi pomoċi nekim kreditima. Ljudska prava imaju i penzioneri_ valjda, a to je pravo na život, pravo na kvalitetno lečenje, pravo na rekreaciju i rekonvalescenciju ... Ko god ima manju penziju od tog minimalca, Država je dužna da mu omogući da prima Zaštitni dodatak, do visine tog minimalca, makar. Jednokratna pomoċ id nekih 5.000rsd godisnje je dečija šala. Paketiċ za Božiċne i Novogodišnje praznike Penzionetima od strane Države, zapravo. To je lep gest države, ali nedovoljan za obezbedjivanje minimalnih uslova za pristojan život penzionera. Ako Država nalazi da nema sredstava za tako nešto, onda mira da refukuje priliv novog stanovnistva, pridošlica, izbeglica, azilanata... Dobar domaċin napravi spisak potencijalnih gostiju, prema svojim raspoloživim moguċnostima, a ne pozove ceo kvart niti celo selo na gozbu, ako ima samo za uži krug rodbine i prijatelja. Krajnje vreme he da se i vlast u Srbiji počne ponaati zdravorazumno i domaċinski. A nebriga, izgladnjivanje i nipodaštavanje penzionera nikako ne spada u domaċinsko ponašanje.

  • Dr Miggyy

   Ako se ΛV svojski zalaže za dobrobit Srbije i njenih voljenih građana i lišava se dobrovoljno svojih zadovoljstava, nego radi po trideset sadi dnevno. Pazite koji bezobraziluk radnici se bune što su im plate otete, penzioneri što im se penzije nemilice otimaju, zašto i za gde. To je njihov dobrovoljni doprinos za sređivanje fiskalnih konsolidacija zemlje, nije džabe, dobili su zahvalnost, pa tuže državu u Strazburu, bezobraziluk. Ako oni to ne urade, ko će drugi, neće valjda ΛV, kada je on za reforme dao i dušu. To što su njegovi i boga pokrali nema veze, nezakonita nabavka vozila za MUP, to što je radio njegov prilepak Mirković, pa Spaskovski, pogrešna gradnja tunela na autoputu, to što Mrkonjić popio prijavu, to što kum napravio svašta od ništa u Elektromreži i vetroparkovima, nema veze. Narode slušaj, ćuti i trpi, ni za to nisi, reče onaj vaš? Ako je ova vlst spasila državu od bankrota, kako se hvale, zato su bankrotirali penzioneri, radnici sa najnižim platama i građani bez zapošljenja. Ako je Krkobabić gori od Haškog tribunala, kako stoji na transparentu bundžija i ostali nisu bolji od njega. Na žalost i sve ustanove (sudovi, fondovi, policija...) su politički, a ne da štite građana i njihova prava.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE