Pariz i Berlin složni: Za oporavak EU pola BILIONA EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pariz i Berlin složni: Za oporavak EU pola BILIONA EUR

  Lideri Nemačke i Francuske predložili su fond od 500 milijardi evra za oporavak evropske ekonomije koje je pogodila pandemija.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron naveli su u zajedničkoj izjavi da će u predloženom fondu nastojati da osiguraju da se sredstva iz budžeta Evropske unije koristite za pomoć sektorima i regionima koji su posebno pogođeni izbijanjem pandemije.

  Makron je rekao da će se, prema tom predlogu, 27 zemalja EU zajedno zadužiti na finansijskim tržištima i iskoristiti 500 milijardi evra za osiguranje finansiranja najteže pogođenih ekonomskim sektora i regiona.

  “Predlažemo da napravimo stvarne transfere (novca) … to je veliki korak”, rekao je Makron.

  Dvoje lidera su rekli da će tražiti “hitan dogovor” o budžetu EU i predloženom fondu za oporavak, koji će verovatno naići na otpor “fiskalnih jastrebova u bloku”, kao što je Holandija.

  Merkel je rekla da “zbog neobične prirode krize biramo neobičan put”.

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da pozdravlja predlog koji, po njenim rečima, priznaje opseg i veličinu ekonomskog izazova sa kojim se Evropa suočava, i opravdano stavlja akcenat na pronalaženju rešenja u čijoj je osnovi evropski budžet.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE