Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kafa

  Jedna svetska država je upravo dobila – MINISTRA ZA KAFU

  Premijer u državi Papua Nova Gvineja objavio je nov sastav vlade, u kojoj su ne samo neka nova lica, već i neke nove funkcije, uključujući i poziciju ministra za kafu.

  Ova funkcija, prva takva u svetu, pokazuje posvećenost vlade ekspanziji ključnih poljoprivrednih industrija, rekao je premijer Džejms Marape, koji je pobedio u trci za reizbor ranije ovog meseca, nakon parlamentarnih izbora obeleženih nasiljem i optužbama za prevaru birača, piše Gardijan.

  Papua Nova Gvineja ima i ministra za palmino ulje

  Marape je takođe prvi put imenovao i ministra za palmino ulje.

  Ova imenovanja ističu poljoprivredu na značajan nacin, kako bismo videli rast poljoprivrede u zemlji, rekao je on objavljujući sastav nove vlade od 33 člana.

  Prvi ministar za kafu Papua Nove Gvineje postao je novopečeni poslanik Džo Kuli iz okruga Anglimp-Saut Vagi, u centralnom planinskom regionu.

  Kafa iz ove zemlje pojavila se poslednjih godina kao poželjna za uvoz, pri čemu kafići širom Australije, SAD i Japana služe kafu napravljenu od zrna uzgajanih u Papui Novoj Gvineji.

  CIlj – oživeti industriju kafe

  Marape je rekao da industriju kafe treba oživeti da bi donela veći prihod od izvoza.

  Kuli je razumeo izazov, rekao je, jer dolazi iz doline Vagi u Dživaki, koja je nekada bila ogromna plantaža kafe, ali je obrasla žbunjem.

  „U fokusu ministra Kulija biće kafa, kafa i kafa. Želim da pijem kafu napravljenu u Goroka, Mt Hagen, Lae i drugim delovima zemlje. Želim da vidim više kafe koja se uzgaja za izvoz na unosna svetska tržišta.”,dodao je.

  Proizvodnjom kafe u zemlji dominiraju mali farmeri sa sela, koji proizvode blizu 85% godišnjeg roda u zemlji. To je izvor prihoda za blizu dva miliona ljudi – oko jedne četvrtine stanovništva – prema odeljenju za poljoprivredu i stočarstvo.

  Kafa je druga najveća poljoprivredna roba u zemlji nakon palminog ulja, koja čini 27% ukupnog izvoza poljoprivrede i šest odsto BDP-a zemlje.

  Kafa – slavimo njeno kraljevsko visočanstvo

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE