Pandemija VELIKA PREPREKA kraćoj radnoj nedelji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija VELIKA PREPREKA kraćoj radnoj nedelji

  Finska premijerka Sana Marin želi da skrati trenutno osmočasovno radno vreme na šest sati, tvrdeći da bi manji broj radnih sati mogao da bude nadoknađen povećanom produktivnošću.

  Marin, koja je svoj plan iznela u govoru na konferenciji svoje Socijaldemokratske partije, zalagala se za skraćivanje broja radnih sati još pre nego što je postala predsednik vlade.

  “Bogatstvo koje donosi povećana produktivnost mora da se deli ne samo između vlasnika i investitora, već i običnih radnika”, istakla je Marin.

  Ipak, finska premijerka će za tako nešto morati da ubedi i ostalih četiri partije u svojoj koaliciji, posebno u vremenu povećanja nezaposlenosti usled pandemije COVID-19.

  “Moramo da osmislimo jasnu viziju i konkretne korake kako država da krene ka skraćivanju radnog vremena, a finski radnici prema boljem radnom životu”, rekla je 34-godišnja Marin, koja je za predsednicu Socijaldemokratske partije izabrana u nedelju.

  Jedna od najmlađih osoba na premijerskoj poziciji, Sana Marin predvodi vladu levog centra od decembra prošle godine, nakon što je njena prethodnica Anti Rine dala ostavku.

  Ranije danas, njena partija odbila je predlog da se eksperimentiše sa šestočasovnim radnim vremenom, već umesto toga usvojila predlog za skraćivanje broja radnih časova i uvede veća fleksibilnost u radni život.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE