Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija POVEĆALA rizik od DUŽNIČKE KRIZE u evrozoni

  Ministri finansija evrozone ponovo su se prihvatili dorade evropskog mehanizma zaštite od dužničke krize, podstaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju da ublaže posledice pandemije koronavirusa.

  Načelni dogovor o proširenju ovlašćenja Evropskog mehanizma stabilnosti (ESM), koji osigurava pomoć zaduženim zemljama evrozone, postignut je pre gotovo godinu dana, a ministri će početkom naredne nedelje verovatno postići konkretan sporazum, nagađa Rojters.

  „Cilj je konačan dogovor o izmeni povelje o ESM i o ranijem uspostavljanju garantnog mehanizma u sklopu Jedinstvenog fonda za likvidaciju (banaka)“, objašnjava zvaničnik evrozone koji je učestvovao u pripremama sastanka.

  Povelja o ESM biće izmenjena kako bi se smanjio rizik da investitori pokušaju izvući što veću zaradu u slučaju restrukturiranja državnih dugova i kako bi se fondu osigurao veći manevarski prostor za posredovanje između država i ulagača.

  Izmene će takođe omogućiti ESM da pozajmljuje novac fondu za likvidaciju banaka u evrozoni, u slučaju da njegovi izvori presuše u eventualnoj većoj bankarskoj krizi.

  Rad na izmenama obustavljen je prošle godine zbog političkih prepreka u pojedinim zemljama, ali stvari su se promenile nakon izveštaja o rizicima u bankarskom sektoru koje su izradili Evropska centralna banka (ECB), Evropska komisija i Evropska agencija za banke.

  Garancijama protiv gužvi na šalterima

  Fokus je dodatno izoštrila pandemija covida 19, zbog koje je Evropa pala u recesiju i ojačao je rizik finansijske krize.

  „Pandemija je apsolutno udahnula život procesu. Svima je odjednom sinulo da su nove finansijske i bankarske nevolje i te kako moguće i da se moramo za njih pripremiti“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik evrozone.

  Menjaju se mere s naglaskom na dublju ekonomsku integraciju evrozone i paralelno se izrađuje plan o evropskom mehanizmu osiguranja depozita (EDIS), o kojem će ministri raspravljati u ponedeljak.

  Mehanizam bi trebalo da spreči navalu na šaltere banaka evropskim garancijama vlasnicima depozita da će im u slučaju problema biti isplaćeno do 100.000 evra, bez obzira na to u kojoj zemlji EU žive.

  „Svi ministri su svesni koliko je važan rad (na tome). Očekujem da će poslati poruku – koja će biti ponovljena na euro samitu – da je taj rad važan i da bismo trebali da ga nastavimo“, dodao je zvaničnik evrozone.

  Bude li postignut dogovor o izmeni povelje o ESM, vlade zemalja evrozone potpisaće njegovu izmenjenu verziju u januaru, a parlamenti bi je potom tokom godine ratifikovali. Na snagu bi trebalo da stupi pre kraja 2021, dodaje Rojters.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE