Pandemija "POTOPILA" Crnu Goru: Najveći pad u Evropi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija “POTOPILA” Crnu Goru: Najveći pad u Evropi

  Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prošloj godini 15,3 odsto, što je najveći pad BDP u Evropi, pokazuju podaci Monstata i Eurostata, javlja Radio-televizija Crna Gora.

  Statističari su naveli da je crnogorski BDP u prošloj godini iznosio 4,19 milijardi evra, dok je u 2019. godini iznosio 4,95 milijardi evra.

  “BDP po stanovniku u prošloj godini iznosio je 6,74 hiljade evra, dok je u 2019. godini iznosio 7,96 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

  Prosečan pad ekonomije u zemljama Evropske unije (EU) iznosio je 5,9 odsto.

  Kako se navodi u izveštaju Eurostata, Crna Gora je imala najveći pad BDP od evropskih zemalja. Rast u prošloj godini zabeležile su jedino Irska sa 5,9 odsto i Turska sa 1,8 odsto.

  Od zemalja iz regiona, Hrvatska je imala pad od osam odsto, Severna Makedonija 4,5 odsto, Bosna i Hercegovina 4,3 odsto, Slovenija 4,2 odsto, a Srbija jedan odsto.

  Bruto nacionalni dohodak (BND) Crne Gore u prošloj godini je, prema podacima Monstata, iznosio 4,25 milijardi evra i nominalno je manji u odnosu na 2019. godinu 15,1 odsto.

  “Saldo primarnog dohotka iz inostranstva za prošlu godinu je bio pozitivan i iznosio je 66,6 miliona evra”, kazali su iz Monstata.

  Bruto nacionalni dohodak po stanovniku u prošloj godini iznosio je 6,84 hiljade evra.

  Izvor: RTCG

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE