Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Pandemija kriva za demografiju i depresiju“

  Srbija je na pragu demografske starosti sa natalitetom najmanjim u poslednjih deset godina, a savetnica predsednice Vlade Srbije Slavica Đukić Dejanović za ovakve poražavajuće podatke krivi i pandemiju.

  Prema poslednjim podacima, broj stanovnika u Srbiji iznosi 6.899.126, a u odnosu na 2019. godinu stopa smrtnosti veća je za čak 15 odsto, navodi se u godišnjem izveštaju Batuta.

  Komentarišući ovu statistiku, Slavica Đukić Dejanović ocenjuje da je Kovid 19 svakako uticao na ove brojke.

  „Mi smo ozbiljno natalitetom i populacionom politikom počeli da se bavimo 2016. godine i 2019. smo dočekali sa sjajnim rezultatima. Imali smo najveći broj novorođenih beba te godine u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije, Mađarsku, Bugarsku i Albaniju. Radovalo je i to što je reč u najvećem broju slučajeva bilo o trećem ili četvrtom detetu. Međutim, korona je sigurno bacila senku na te dobre trendove zbog nesigurnosti u svim oblastima života“, navela je Đukić Dejanović gostujući na televiziji K1.

  Ona je dodala da veruje da će se Strategijom za podsticaj rađanja pomoći da brojke ponovo budu ohrabrujuće.

  „Svakako, ona je samo okvir. Kada je reč o povećanju stope smrtnost, mi smo stara nacija, a pandemija je uticala na to da osobe starije od 70 ili 80 godina nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti na koju su navikli“, navela je Đukić Dejanović.

  Prema podacima, stopa smrtnosti od korone je 8,9 odsto godišnje, dok su kardiovaskularne bolesti i dalje ubedljivo vodeći uzrok smrtnosti i to u procentu od čak 50 odsto od ukupnog broja umrlih.

  „Zbog kovid pacijenata pristup zdravstvenoj zaštiti je otežan pa je mortalitet uzrokovan drugim bolestima povećan. Korona je sa zaključavanjem i fizičkim distanciranjem donela i tihu pandemiju depresije. Time ozbiljno moramo da se pozabavimo jer su ljudi u strahu. Mnogi su i u panici.“

  Mi još uvek toliko toga o kovidu ne znamo, ali ono što znamo je da će pandemija utihnuti kada dostignemo kolektivni imunitet od najmanje 75 odsto, navela je ona.

  Izvor: Beta

  Foto: JV

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE