Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija dodatno OPTERETILA žene u Srbiji

  Pandemija koronavirusa i preventivne mere u Srbiji su više pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, pokazali su objavljeni podaci istraživanja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i UN Women u Srbiji.

  Utvrđeno je da je u Srbiji sedam procenata zaposlenih žena izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, a među zaposlenim muškarcima je to gotovo upola manje – četiri procenta.

  Analiza u Srbiji je pokazala da je više žena nego muškaraca radilo od kuće (56,4 odsto prema 34,1 odsto), što je posledica dominantne brojnosti žena u sektorima kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, deo usluga javne uprave.

  Pandemija koronavirusa je, kako je navedeno, uticala i na povećanje rodnih razlika u raspodeli zaduženja u domaćinstvu, pa su žene više vremena provodile u kućnim poslovima i brizi o porodici.

  Šefica UN Women u Srbiji, Milana Rikanović, kazala je da je „najveći teret neplaćenih kućnih poslova i brige o deci, starima i bolesnima pao na žene, dok su se muškarci uglavnom fokusirali na kupovinu i brigu o kućnim ljubimcima“ i da je „ta podela rada“ poznata od ranije, ali ju je „pandemija dodatno učvrstila i pojačala“.

  Po pristupu osnovnim uslugama i blagostanju građana, gotovo trećina žena i petina muškaraca su iskusili uticaj pandemije na svoje psihološko blagostanje stres i anksioznost.

  Analiza se bavila i opterećenošću zdravstvenog sistema koji se u potpunosti fokusirao na suočavanje sa odgovorom na pandemiju, te su žene, više nego muškarci, prijavile teškoće u pristupu zdravstvenim uslugama. Rodni jaz u pristupu zdravstvenoj zaštiti posebno je velik u selima.

  „Žene i devojke mogu biti u većem riziku od nasilja svojih intimnih partnera, i drugih oblika nasilja u porodici zbog povećanih tenzija u domaćinstvu“, kazao je direktor UNFPA za Srbiju Džon Kenedi Mosoti.

  Dodao je da je 30 odsto žena u Srbiji prijavilo da smatra da su se diskriminacija i nasilje u porodici povećali tokom pandemije, što je reklo 18 procenata muškaraca.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE