Ovo je priča profesorke FON-a koja je pred otkazom zbog porodiljskog

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je priča profesorke FON-a koja je pred otkazom zbog porodiljskog

  Profesorka Fakulteta organizacionih nauka čija priča je podigla javnost na noge rešila je da se oglasi.  Slučaj Vesne  Todorčević, prvi je u javnosti pokrenuo BIZLife i naš kolumnista Milenko Vasović. Priča je izazvala brojne komentare, a suština je sledeća – nije izvesno da će biti izabrana u zvanje redovnog profesora zbog porodiljskog odsustva, a sada joj, kako tvrdi, po sili zakona sledi i ostanak bez posla.

  Gostujući na televiziji Prva rekla je kako naslućuje da su iza svega razlozi lične prirode.

  “Neke moje kolege su to pretočile u dopis u kojem me optužuju da nemam dovoljno pedagoškog iskustva, jer sam u  u izbornom periodu vanrednog profesora koji traje pet godina provela  dve godine od tih pet na trudničkom i porodiljskom odsustvu”, kazala je Todorčević.

  Ona je navela i da postoji pravilnik i statut koji to regulišu.

  “Statut Univerziteta, pre svega stav 142, po kojem svaki kandidat ima prava da se opredeli  ako želi da mu izborni period teče, bez obzira na to što je na odsustvu dužem od 6 meseci. Ja sam se opredelila da moj izborni period teče i on je istekao  15. decembra 2018. U te tri školske godine ja sam radila u punom obimu angažovanja 70% na Fakultetu organizacionih nauka, a 30% na Matematičkom institutu SANU”, navela je Todorčević.

  Dobila je i najviše ocene studenata, ali ni to nije bilo dovoljno. Kaže da se ranije nikada nije dogodilo da neko na FON-u ostane bez zvanja i posla zbog trudničkog ili porodiljskog odsustva.

  “Ja sam pitala kolege zašto je to tako – nije bilo odgovora. Oni su smatrali da ja treba da nadoknadim još dve godine i da budem 7 godina u zvanju vanrednog profesora da bi stekla  dovoljnog pedagoškog iskustva”, kazala je profesorka.

  Naslućuje da je razlog u ličnoj pozadini i da ima veze sa njenim odnosom prema profesiji i nauci.

  “Nisam poklanjala bodove studentima za njihove dolaske na predavanja, ako je to bio dogovor na katedri…Usprotivila sam se, pa sam bila prijavljena dekanu zbog toga”, navodi i ističe sumnju da u dubljoj senci  čitave priče stoji jedan ugledni matematičar kojem se usprotivila, jer je želeo da na neakademski način iskoristi rezultate iz njenog doktorata.

  Šta dalje? Profesorka tvrdi da će po sili zakona dobiti otkaz.

  “Meni je istekao izborni period od pet godina ja više nisam vanredni profesor. Taj status ne može da se produži, jer više ne postoji konkurs za vanrednog profesora. Ja ću izgubiti svoje radno mesto, pod kapom porodiljskog sam do 4. aprila”, navela je.

  Ipak, profesorka Todorčević ima jednu jaku i važnu poruku.

  “Ja sam se opredelila da ostanem u ovoj zemji, rodila sam decu ovde. Ne želim da me istiskuju iz ove zemlje, ne želim da budem primorana da je napustim. Ja volim svoj posao, volim da prenosim znanje. Ne bih volelela da moja principijelnost bude razlog zbog kojeg me neke kolege obaraju”, zaključila je.

  Izvor: TV Prva/BIZlife

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Komentari

  • KIKO PAVLOV

   U OVOJ PRIČI NEŠTO FALI... OVO MI LIČI NA MOJU STRINU.ONA JE LEKAR, SPECIJALISTA IZ BAKTERIOLOGIJE..ONDA JE DOBILAALERGIJU NA SVE ŠTO LETI, OSIM PUDERA I KARMINA DOBILA REŠENJE DA RADI 4 SATA.. ALI KADA SAM JOJ REKAO, PA ŠTO NE RADIŠ KAO LEKAR OPŠTE PRAKSE U AMBULANTI, ON AJE REKLA PA JA SAM SPECIJALISTA... I TAKO JE CEO RADNI VEK RADILA SKRAĆENO 4 SATA, I OTIŠLA U PENZIJU. I GLE ČUDA, IZ PENZIJE JE RADILA U PRIVATNIM AMBULANTAMA I NIŠTA JOJ NIJE SMETALO... ONI ĐIVI U PODGORICI I PRIČA JE ISTINITA. KAKO NEKO MOŽE DA IZGUBI POSAO, MOŽE DA RADI NA DRUGOM MESTU...NE MORA NEKO DA BUDE REDOVAN PROFESOR..

   • Boba

    Ne vidim vezu između te dve priče, da li se i Vaša strina usprotivila nekome i ostala dosledna profesiji!?

  • insajder

   E viđi Kika, ustao na pogrešnu nogu. Profesorka isounjava sve uslove za redovnu, ali su se umešale nečastive sile da je u tome onemoguće. Da li je sada jasno? A ona j već nagovestila da će otići iz Srbije, ako nastave da je zlostavljaju.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE