Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  delovi automobila, krađa

  Ovi DELOVI automobila se najčešće kradu: Evo kako se zaštititi

  Čak i ako je parkiran na dobro osvetljenom mestu, automobil lako može da postane meta lopova. Često se kradu delovi automobila koji se lako skidaju, a kasnije se mogu prodati na crnom tržištu, prebaciti u inostranstvo ili koristiti za popravku drugih vozila. 

  Matas Buzelis, stručnjak iz kompanije za podatke o automobilima carVertical, navodi da su na meti lopova često delovi na novim automobilima, koje mogu da prodaju za više novca. Po svemu sudeći, zanima ih sve, od katalizatora do točkova, pa čak i registarskih tablica. Kako vlasnici vozila mogu da se zaštite?

  Retrovizori i stakla retrovizora

  Retrovizori za automobile više klase mogu koštati na stotine evra, tako da ne čudi što privlače lopove. Pošto često dolazi do oštećenja stakala u manjim saobraćajnim nezgodama, ona se lako prodaju na crnom tržištu.

  Ima i vozača koji, nakon što razbiju sopstveno staklo retrovizora, odluče da uštede novac i „pozajme“ ga sa drugog automobila. Osim toga, skidanje stakla na retrovizoru veoma je jednostavno i traje samo nekoliko trenutaka.

  Krađa se može sprečiti graviranjem VIN broja automobila na ogledala. Takav automobil biće manje atraktivan lopovima koji će ga verovatno preskočiti.

  Automobili, tržište automobil, dizel

  Unsplash

  Prednja i zadnja svetla

  U zavisnosti od modela automobila, cena farova dostiže i nekoliko hiljada evra. Pošto su veoma traženi na tržištu polovnih delova, lak plen često dovodi lopove u iskušenje. Ukradena svetla i drugi delovi ne završavaju samo na oglasnim portalima – često se prebacuju u inostranstvo.

  „Za skidanje farova lopovi ponekad koriste specijalne metalne makaze nanoseći ozbiljna oštećenja krilima i haubi automobila. U takvim slučajevima, vlasnici se suočavaju sa još većim gubicima”, kaže Buzelis.

  Prema savetima stručnjaka, graviranje VIN broja na automobilska svetla predstavlja dodatnu meru predostrožnosti. Iako nije neprobojna prepreka za lopove, verovatnoća da zateknete automobil bez svetla znatno opada.

  Registarske tablice

  Često se registarske tablice automobila kradu da bi se stavile na drugo vozilo i koristile za kriminalne aktivnosti. Prestupnici koriste ovu taktiku za izbegavanje gradskih kamera i zavaravanje tragova kod policije.

  Skidanje tablica ne zahteva nikakav napor, pa je držanje automobila na zatvorenom parkingu ili bar na dobro osvetljenom mestu jedini način da ga zaštitite.

  Tojota

  Volan

  Polovni volan automobila ekonomske klase može koštati desetine evra, ali volan luksuznog Porsche, BMW ili Mercedes-Benz vozila može dostizati i na hiljade evra. U Evropi se veliki broj ozbiljno oštećenih automobila uvozi iz SAD, pa je volan poprilično tražen.

  Iako su brave za volan nekada bile popularne, danas predstavljaju pravu retkost. Jedini način da izbegnete krađu volana jeste da ostavite automobil na bezbednom mestu.

  Unutrašnja oprema

  Iako se ređe kradu od svetala ili ogledala, i delovi unutrašnjosti su prilično popularni među lopovima. Na meti lopova su obično paneli luksuznijih automobila, koji se kasnije prevoze u inostranstvo ili prodaju radi ugradnje u oštećena vozila.

  Točkovi

  Auto na dizalicama ili ciglama neprolazni je klasik među lopovima. Skidanje točkova može potrajati, tako da lopovi obično biraju automobile parkirane na manje osvetljenim mestima.

  „Automobilski točkovi su prilično poželjna stavka, tako da nije teško pronaći kupce za njih. Najpouzdaniji način da se izbegne neprijatno jutarnje iznenađenje jeste korišćenje specijalnih sigurnosnih vijaka koji sprečavaju odvrtanje točkova uobičajenim alatima”, objašnjava Buzelis.

  Katalizatori

  Katalizatori sadrže plemenite metale kao što su platina, paladijum i rodijum, koji su na visokoj ceni kod trgovaca otpadnim metalima. Prodajom katalizatora lopovi mogu ostvariti zaradu od barem nekoliko stotina evra. Vlasnici Toyota i Lexus vozila treba da budu posebno oprezni, jer su ove marke najviše na meti kriminalaca. Katalizatori ovih proizvođača imaju više plemenitih metala, što donosi bolju zaradu. A pošto Toyota i Lexus proizvode hibride, njihovi katalizatori su obično u boljem stanju nego kod automobila na benzin.

  U nastojanju da se zaštite od lopova, mnogi vozači uklanjaju originalne katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije.

  Buzelis napominje da su popularni modeli višeg ranga često na meti kriminalaca, tako da treba voditi računa o mogućnosti parkiranja prilikom kupovine takvog vozila. U suprotnom, gubici posle noćne posete lopova mogu dostići i desetine hiljada evra.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unspalsh+/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE