Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OVAKO ste vi glasali: Zatvaranje prodavnica nedeljom DA ili NE?

  Da li bi ukidanje rada nedeljom, o čemu se u poslednje vreme sve više govori, bar od zaposlenih u trgovinskim lancima napravilo zadovoljne i srećne radnike?

  Poznato je da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, da trgovci primaju minimalnu zaradu a negde ni toliko. Takođe, veliki broj zaposlenih u ovoj delatnosti obavlja posao sa samo 2 slobodna dana mesečno, a ne postoji efikasan model kontrole njihovog radnog vremena.

  Iz ovih razloga je socijalno ekonomski savet grada Kragujevca jednoglasno doneo odluku da pokrene inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke).

  Inicijativu za zabranu rada nedeljom pokrenuli su i udruženi sindikati Sloga. Oni traže zabranu rada velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom jer su „položaj radnika i očuvanje porodice lošiji i gori nego ikada, a rad nedeljom postao je pravilo koje se zloupotrebljava“.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/iz-srca-sumadije-krece-inicijativa-da-se-zabrani-rad-nedeljom/

  Pošto nas interesuje i mišljenje građana, BIZLife je prošle nedelje sproveo anketu na Fejsbuku u kojoj ste mogli da glasate da li ste za zatvaranje prodavnica nedeljom ili ne.

  Ovako ste glasali: 76 odsto vas (722) glasalo je za zatvaranje prodavnica nedeljom, dok je 24 odsto (225) glasalo protiv.

  Situacija u regionu i EU

  Iako su i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj postojale inicijative da se zabrani rad nedeljom, to je do sada urađeno samo u Crnoj Gori.

  U toj državi nedavno su na snagu stupile izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima Vlada Crne Gore pokušava da promeni dugogodišnje kupovne navike građana.

  Mnoge države Evropske unije su ograničile rad nedeljom. Pravila su najstroža u Austriji gde je potpuno zabranjeno raditi poslednjim danom u sedmici.

  Uz Grčku i Austriju, i Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može da radi nedeljom.

  Ostale članice EU uglavnom ne ograničavaju radno vreme.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ollegunar Solskjer

   Cuj, ne postoji model kontrole radnog vremena!?!?!? U 21. veku, u jeku informaticke revolucije, napisati ovo moze samo, da ne krstim ko. Problem je sto poslodavci krse zakon i ne placaju zaposlene za prekovremeni rad i rad nedeljom i praznicima. Kad se ide u kupovinu? Naravni vikendom. Kad se ima vremena. Da skratim, nije problem model kontrole radnog vremena, vec ko ce to da radi. Ko ce da kontrolise poslodavce kako placaju svoje zaposlene.

  • jasna

   Neka nedelja bude dan za dobrovoljni rad, koji se plaća uvećanjem od 100% na zaradu, ali da se to poštuje. Onda bi se drugačije razmišljalo. Poslodavci bi morali da plate radnike duplo i pitanje je da li bi im se to isplatilo. Za sada su radnici eksploatisani i nezaštićeni, a poslodavci ne poštuju zakon. Ja na bih nedeljom radila ni za duplu platu, ne može se sve platiti. Bitnija je mi je porodica toga dana.

   • Srđan

    Ja bih zaposlio radnike koji rade samo subotom, nedeljom i praznicima kao i radnike koji rade radnim danima i dao bi im istu platu. Oni koji rade vikendom dakle bi bili plaćeni kao da rade 5 dana u nedelji.. zašto bi tako nešto pošteno zabranili.. Ko hoće da mu radnja radi vikendom i praznicima eto rešenja. Ko to ne može da priušti neka ne radi vikendom.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE