Otkazan štrajk u "Krušiku"- dogovor u minut do 12

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkazan štrajk u “Krušiku”- dogovor u minut do 12

  Najavljeni štrajk u valjevskom “Krušiku” otkazan je nakon hitnog sastanka i dogovora fabričkih sindikata sa predstavnicima Ministarstva odbrane postignutog kasno sinoć.

  To je za portal “Nezavisnost” izjavio predsednik Sindikata “Nezavisnost” u toj kompaniji Dragan Živković.

  Inače, četiri reprezentativna sindikata namenske industrije Krušik juče su doneli odluku da organizuju  jednočasovni štrajk upozorenja I to danas. Kasno sinoć u Krušik je stigao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Branko Živanović sa saradnicima, prenosi poral sindikata Nezavisnost.

  Prethodno su sindikati najavili konferencju za novinare uoči početka štrajka.

  Šta su zahtevi sindikata i zbog čega su najavili štrajk?

  „Tražili smo, pre svega, ukidanje tzv. negativne stimulacije koja je u obračunu zarada trajala cele prošle godine sve do danas. Jednostranom odlukom direktorke i bez ikakvog obrazloženja svima je odbijano po pet odsto od mesečne plate zbog loše realizacije. Tražimo i povećanje cene rada, jer su plate najvećeg broja radnika zaista nedovoljen za bilo kakav pristojan život, a u međuvremenu je na republičkom nivou povećana i minimalna zarada”, rekao je Živković.

  Treći zahtev je u vezi sa nadoknadama za otežane uslova rada. One su ukinute takođe prošle godine opet zbog lošeg finansijske situacije fabrike.

  Tokom razgovora sa nadleđnima kaže, “napravljen je pomak“.

  Šta je dogovoreno?

  Dogovoreno je da neće biti štrajka jer je odmah dogovoreno da se ukine „negativna stimulacija“.

  Takođe je dogovoreno i da se poveća cena radnog sata sa 200 na 220 dinara, ali tek u četvrtom kvartalu, a ako se steknu uslovi i pre.

  “Krušik” trenutno nema mnogo posla a ima dugove prema dobavljačima koji opterećuju tekuće poslovanje, naveo je Živković.

  Za otežane uslove rada dogovoreno je da se do 15. marta napravi predlog nadoknada „za tri celine gde su najteži uslovi rada“, što će biti model i za ostale radne pozicije u fabrici. O tom predlogu će se sredinom marta izjasniti sindikati.

  Bilo i otpuštanja, ali i dobrovljnog odlaska zbog malih plata

  U Krušiku je trenutno radno angažovano približno 2.400 ljudi, od kojih je tek nešto više onih na neodređeno vreme. U poslednjih godinu dana broj zaposlenih je smanjen za oko 800.

  „Mnogo je radnika otpušteno raskidom ugovora na određeno vreme, ali su mnogi i sami napustili fabriku jer nisu zadovoljni platom od 42.000 dinara koliko prima najveći broj radnika“, objašnjava Živković.

  Inače, u Krušiku kolektivni ugovor potpisan je u februaru prošle godine, ali bez učešća predstavnika Nezavisnosti koji tvdre da su njime umanjena prava radnika.

  Izvor: Nezavisnost

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE