Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otimanje Trepče „pod okriljem noći“

  Kosovska Skupština usvojila je odluku o formiranju ad hok komisije za izradu Zakona o Statutu Akcionarskog društva Trepča. Beograd pozvao međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu Trepče.

  Posle 14 sati neprekidnog rada u, kosovska Skupština usvojila Zakon o budžetu Kosova za 2019 godinu. Ovogodišnji budžet je najveći dosad na Kosovu, iznosi 2,3 milijarde evra.

  Usvojena je odluka o formiranju ad hok komisije za izradu Zakona o regulisanju i rukovođenju oblasti penzija i beneficija socijalnog osiguranja i Statuta Akcionarskog društva Trepča.

  Na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić pozvao je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu Trepče.

  Đurić je rekao da je parlament u Prištini pod okriljem noći doneo zakon o statutu Trepče kojim se otima stretški kombinat koji upošljava 3.500 radnika.

  „Na delu je nastavak pokušaja otimanja i pljačke naše Trepče iz 2016. godine. Nema sumnje da je Trepča jedan od strateških resursa i oni koji su se namerili da otmu kombinat, namerili su se da preseku vitalni dotok egzistencije našem narodu“, rekao je Đurić.

  Upozorio je međunarodnu zajednicu da bi sprovođenje u delo statuta Trepče proizvelo posledice po dijalog Beograda i Prištine, kao i takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije. Naveo je da će statut Trepče sigruno biti tema ako u narednim danima bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

  Direktor: Ne damo Trepču

  Generalni direktor Trepče Jovan Dimčić izjavio je da neće prihvatiti Statut tog akcionarskog društva koji je usvojila Skupština Kosova, a koji je ocenio kao bespravan. Dimčić je kazao da je plan i aspiracija kosovske Vlade da zadrži 80 odsto „bespravnih akcija u svoju korist“.

  Dimčić je kazao da je Zakon Kosova o Trepči 2016. godine Srbija proglasila pravno ništavnim i da ga neće sprovoditi. „Mi ne mislimo da treba da prepustimo upravljanje našim delom Trepče nekom drugom, koji je preko noći proglasio da je vlasnik 80, ili 90, ili 100 odsto akcija“, rekao je Dimčić.

  On je pojasnio da je reč o odluci Prištine da ukine i formira novu kompaniju, promeni organizacionu strukturu i način upravljanja kompanijom i da uništi model po kome funkcioniše „Trepča sever“.

  „Mi smo stvorili finansijski održivu proizvodnju, plaćamo sve obaveze prema radnicima i prema dobavljačima, kao i obaveze prema kosovskom budžetu“, rekao je Dimčić.

  Prema njegovim rečima, informacije o vrednosti Trepče od 80 milijardi dolara nisu istinite, da je vrednost 10 puta manja, a „naduvava“ se u medijima iz političkih razloga.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: Beta/AP_Visar Kryeziu

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE