Osuđeni ubica IZBORIO "pravo na zaborav"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osuđeni ubica IZBORIO “pravo na zaborav”

  Nemac koji je osuđen za ubistvo 1982. godine dobio je pravo da se njegovo ime ukloni iz rezultata pretrage na internetu, piše BBC.

  Ustavni sud u Karlsrueu presudio je u korist muškarca, osuđenog ubice koji je 1982. godine ubio dvoje ljudi na jahti.

  Iz zatvora je izašao 2002. godine i sada želi da izbegne povezivanje porodičnog prezimena sa svojim zločinom. Ova presuda je prisilila medije da zabrane pristup svojim arhivama.

  Nemac je bio na brodu Apolonija u Karipskom moru kada je tokom svađe ubio dve osobe i jednu teško povredio. O njegovom slučaju je napisana knjiga i snimljen je dokumentarac.

  Magazin Der Spiegel je 1999. godine na svojoj internet stranici objavio tri izveštaja iz 1982. i 1983. godine koji su sadržavali puno ime i prezime ubice. Članci se još uvek mogu naći jednostavnom pretragom na Guglu.

  Muškarac je primetio članke 2009. godine i zatražio njihove uklanjanje. Tvrdio je da se time krše njegova prava i “sposobnost da razvija svoju ličnost”.

  Slučaj je prvobitno odbačen 2012. godine na federalnom sudu koji je utvrdio da njegovo pravo na privatnost nije važnije od javnog interesa i slobode medija. Međutim, ustavni sud je tu odluku poništio i slučaj se sada vraća na federalne sudove.

  Mediji smeju zadržati arhivske članke na internetu, ali bi mogli biti prisiljeni da ih uklone. “Pravo na zaborav” je kontroverzno i uzrokuje polemike između Evropske unije i Gugla.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE