"Ostavke u Komercijalnoj banci ne utiču na prodaju"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ostavke u Komercijalnoj banci ne utiču na prodaju”

  Ostavke dva rukovodioca u Komercijalnoj banci ne bi trebalo da ukoče započete poslove i utiču na njenu najavljenu prodaju, smatra profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

  “To su samo jedan član Upravnog i jedan član Izvršnog odbora. Ne vidim da to može da utiče na samu prodaju”, rekao je Grubišić za BIZLife.

  On smatra da je Komercijlana banka spremna za prodaju, ali trajanje i ishod tog procesa ne zavise samo od nas, već i od tržišta i zainteresovanih kupaca.

  Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,7 odsto, a znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 24,43 odsto i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa 10 odsto akcija.

  Grubišić podseća da Komercijlna banka ima dobre rezultate i da upravo to pokazuje njenu spremnost za prodaju.

  “Stabilizovano je poslovanje, smanjen je udeo loših, problematičnih kredita”, kaže Grubišić.

  Danas je saopšteno da su dva rukovodioca Komercijalne banke napustila tu kompaniju.

   Filip Delpal, član Upravnog odbora Komercijalne banke i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), podneo je ostavku na tu funkciju, potvrđeno je Tanjugu u službi za informisanje Komercijalne banke.

  Pored toga, Dejan Tešić, član Izvršnog odbora Komercijalne banke, podneo je zahtev za sporazumni raskid ugovora o radu.

  Guvernerka Jorgovanka Tabaković nedavno je saopštila da su u toku pripreme za privatizaciju Komercijalne banke i u njima učestvuje i Narodna banka Srbije.

  “Kada smo kod Komercijalne banke, država nije u situaciji da bilo koju privatizaciju i inače dobrih finansijskih institucija poput Komercijalne banke učini brzopleto i ne sagledavajući prednosti postojanja jedne takve banke, koja je vodeća na tržištu, a u kojoj država ima većinsko učešće”,  kazala je ona.

  Kako je dodala, budući suvlasnik, akcionar u Komercijalnoj banci može biti samo neko ko je poželjan investitor, u smislu finansijske snage, iskustva u upravljanju finansijskim isnstitucijama i dugoročne opredeljenosti da doprinese već stečenoj jakoj poziciji finansijskog sistema u Srbiji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Komercijalna banka

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE