Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ostavka dekana ETF-a: Fakultet se odriče najveće šanse u istoriji

  Podneo sam ostavku na mestu dekana Elektrotehničkog fakulteta, jer sam na neki način želeo da protresem fakultet, da shvati da imaju trenutno najveću šansu koji su dobili u istoriji, a to je da se finalno reši problem prostora Fakulteta i da se dobije liderska uloga za računarstvo, kako bi se zadovoljile potrebe države za kadrovima. Time što će se ETF verovatno odreći te najveće šanse, bojim se da se čini kobna greška, a ne želim da budem dekan u takvom trenutku – kaže Zoran Jovanović, doskorašnji dekan ETF u Beogradu koji je podneo ostavku Nastavno-naučnom veću i Savetu ETF, 11 meseci pre isteka mandata.

  U narednih deset do 15 dana, upozorava on, šansa nada se neće biti izgubljena ukoliko se donese odluka o formiranju dva autonomna departmana unutar ETF-a. U suprotnom, kaže boji se da će ETF neprihvatanjem ponude biti marginalizovan vremenom.

  To bi bila užasna greška, jer ETF, ističe sada zaista ima potencijal da pomogne razvoju IT industrije i doprinese bržem razvoju Srbije. On ima jako puno talentovanih nastavnika i saradnika i naravno veoma talentovane studente – kaže prof. dr Jovanović.

  Na ETF-u koji je najveći čisto tehnički fakultet i ukupno na osnovnim, master i doktorskim studijama ima između 4.700 i 5.500 studenata (u zavisno od toga kako se računaju oni koji dugo studiraju).

  Država je odlučila da da ponudu da se računarstvo izdvoji u novi fakultet u okviru Beogradskog univerziteta, ukoliko to želi kadar ETF-a, kako bi se nesmetano razvijalo računarstvo i prepoznajući glad tržišta za IT kadrovima sa ETF-a. Međutim, zaposleni na Fakultetu su jako vezani za brend ETF-a, i onda se teško odriču da napuste takav renomirani fakultet, odnosno da napuste takav brend – ukazuje prof. dr Jovanović.

  Situacija je takva, kaže naš sagovornik, da se računarstvo eksplozivno širi poslednju deceniju, a skoro 50 odsto studenata upravo se edukuje na ETF-u u toj oblasti. Katedra za računarsku tehniku i informatiku imala je do pre mesec dana samo 27 zaposlenih, a za koji dan će imati 34 od ukupno 170 nastavnika i saradnika na ETF.

  Nisam mogao da utičem na politiku zapošljavanja

  – To je suviše mali procenat nastavnog kadra fakulteta, a potrebe su višestruke. Razlog za taj disbalans u opterećenju je dosadašnja praksa usporavanja prijema kadrova na katedru za računrstvo od strane elektrotehnički orijentisanog dela fakulteta. To se sprovodilo mehanizmom koji podseća na samoupravljanje. U praksi ja kao dekan nisam mogao da utičem na politiku zapošljavanja, već to tradicionalno na ETF-u čine kadrovska komisija i Nastavno-naučno veće. Odnos snaga je 7:1 neračunaraca u odnosu na računarce u kadrovskoj komisiji, a računarci čine samo 17 odsto Nastavno-naučnog veća – kaže prof. dr Jovanović.

  Dugo vremena, ukazuje, sprečavan je prijem kadrova na računarsku tehniku i informatiku. Pošto računarstvo donosi 50 odsto novca fakultetu u dva pripadajuća odseka, onda je postoji otpor ostatka fakulteta da se odvoji računarstvo u poseban fakultet, a i to je, po mišljenju prof. dr Jovanovića očekivano.

  – Zato rešenje i jeste bilo da se osnuju dva autonomna departmana jedan za računarstvo, drugi za elektrotehniku, kako bi se računarska struka autonomno razvijala. U finansijskom pogledu, uspostavio bi se mehanizam uzajamne solidarnosti departmana i time bi ključni problemi bili rešeni – naglašava profesor Jovanović.

  Izvor: Blic

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE