"Oružje kakvo imaju tata i mama": Puška za decu na tržištu SAD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Oružje kakvo imaju tata i mama”: Puška za decu na tržištu SAD

  Puška namenjena deci po uzoru na automatsku pušku kakva se koristila u nizu krvavih pucnjava, nedavno se pojavila na tržištu u Sjedinjenim Državama i razbesnela udruženja za suzbijanje nasilja počinjenog ličnim oružjem.

  Ovo je “prvo među mnogim oružjem koje će odraslima pomoći da deci otkriju streljaštvo u potpunoj sigurnosti”, objavio je proizvođač WEE1 Tactical, koji je na svom sajtu pohvalnim rečima predstavio pušku “kakvu imaju tata i mama”.

  JR-15 (skraćeno od “Junior”) dugačka je tek 80 cm i teška manje od kilograma. Opremljena je okvirima s 5 i 10 metaka kalibra 22 LR, a na tržištu se pojavila sredinom januara po ceni od 389 dolara.

  Model za odrasle, AR-15 je civilna verzija oružja vojnog tipa kakvo se koristilo u nizu krvavih pucnjava, pa i u školama, koje su zgrozile SAD.

  Masovna ubistva iz vatrenog oružja pošast su u SAD, gde je pravo na nošenje oružja zagarantovano Ustavom. Pokušaje regulacije njegove prodaje neretko blokira američki Kongres, gde oružani lobi NRA ima snažan uticaj.

  “Neumesni” marketing

  “Na prvi pogled se čini se kao neumesna šala”, komentarisao je Josh Sugarmann, glavni direktor Violence Policy Centera, organizacije koja se bori protiv oružanog nasilja.

  Newtown Action Alliance, organizacija koja se zauzima za ograničavanje oružja, osudila je oružani lobi i proizvođače koji “čine sve kako bi i dalje gomilali profit”.

  Sugarmann je kritikovao i promotivne slike kojima proizvođač želi da privuče mlade, na kojima je piratska glava sa “čiroki” frizurom za dečake i s plavim repićem na vrhu glave za devojčice, a obe imaju dudu u ustima i metu u oku.

  U izveštaju o metodama kojima se američki proizvođači oružja koriste da bi privukli mladež, objavljenom 2016, upozorava se da je oružje u živim bojama – ružičastoj, crvenoj, narandžastoj i metalik ljubičastoj – koje mladi vole i da je lakše za rukovanje.

  U 2021. vatrenim oružjem je počinjeno gotovo 45.000 ubistava u SAD, među kojima oko 24.000 samoubistava, a ubijeno je više od 1.500 maloletnika, objavila je organizacija Gun Violence Archive.

  Izvor: Index

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE