Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oplodnja

  Oplodnja doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva biće moguća u Srbiji

  Od 10. decembra u Srbiji biće omogućena vantelesna oplodnja i doniranim reproduktivnim ćelijama uvezenim iz inostranstva. Srbija u ovom trenutku ima sklopljen ugovor sa bankom reproduktivnih ćelija iz Španije, ali će se broj banaka u narednom periodu povećavati.

  Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić objasnila je ko će imati pravo da o trošku države obavi taj postupak.

  Sanja Radojević Škodrić navela je da do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom ni o trošku države, ali ni kod parova koji su sami plaćali postupak.

  „Od 10. decembra moći će u oba slučaja da se uveze donirani materijal i da se ceo postupak vantelesne oplodnje obavlja u Srbiji“, naglasila je Radojević Škodrićeva.

  Oplodnja

  Oplodnja (Pexels)

  Ko ima pravo na vantelesnu oplodnju o trošku Srbije?

  Objasnila je da će pravo o trošku države imati sve žene do 45 godina i to u sledećim situacijama: one koje imaju partnera ali ne mogu iz svojih jajnih ćelija da postanu majke; one koje imaju partnera do 45 godina, ali čiji partner ne može da ima decu, tačnije ima dijagnozu azospermije; kao i žene do 45 godina koje nemaju partnera, a žele da se ostvare kao majke.

  „Takođe, razmišljali smo i o onima koji su započeli proceduru u inostranstvu, dakle u drugim zemljama i koje su platili paket – nikada se ne uvozi jedna jajna ćelija, već paket od nekoliko jajnih ćelija, moći će taj postupak da nastave u Srbiji i troškove transporta će platiti takođe Republika Srbija“, navela je Radojević Škodrićeva.

  Oplodnja

  Oplodnja (Pexels)

  Koliko košta postupak?

  Ukazala je da ceo postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra.

  Sve to će snositi država u slučajevima koji ispunjavaju kriterijume, a oni koji ne ispunjavaju kriterijume i sami žele da plate biće im omogućen uvoz i obavljanje postupka u Srbiji“, naglasila je Radojević Škodrićeva.

  Navela je da većina zemalja plaća samo deo postupka, kao i da je Srbija jedna od retkih koja plaća čitavu proceduru.

  U Vladi Srbije za „Politiku” ističu da jedna vantelesna oplodnja doniranim jajnim ćelijama iznosi 6.700 evra od čega cena srednjeg paketa (od šest do sedam jajnih ćelija) iznosi 3.500 evra, dok transport materijala košta 2.500 evra. Jedna vantelesna oplodnja doniranim spermatozoidima iznosi 5.700 evra. Cena obične vantelesne oplodnje je 264.000 dinara.

  Oplodnja

  Oplodnja (Pexels)

  Koliko postupaka je obezbeđeno?

  Na pitanje na koliko postupaka će imati pravo par kada se krene sa procedurom doniranih ćelija, Radojević Škodrićeva kaže da će biti omogućeno šest postupaka.

  „Tri stimulisana od samog početka do kraja se obavlja postupak i tri iz krioembriotransfera – to znači da je priprema kraća i da se radi iz zamrznutog materijala“, navela je Radojević Škodrićeva.

  Iz kojih banaka će moći da se uveze donirani materijal?

  Do sada je Srbija potpisala ugovor sa bankom u Španiji, a Radojević Škodrićeva je kazala da će biti uvrštene sve evropske banke koje dozvoljavaju izvoz – Italija, Španija, Grčka i skadinavske zemlje.

  „Na taj način će zainteresovani roditelji moći da biraju iz koje banke uvoze donirani materijal“, poručila je Radojević Škodrićeva.

  Do sada su parovi mogli da biraju u kojoj će klinici da rade vantelesnu oplodnju i na to država nije uticala – sklopljen je ugovor sa šest državnih i 13 privatnih klinika.

  Roditelji će i dalje moći da biraju u kojoj klinici će da rade vantelesnu oplodnju, kao iz koje će banke biti uvezen donirani materijal“, dodala je Radojević Škodrićeva.

  Centralna banka, gde se čuva reproduktivni materijal u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, mora da započne proceduru zaključivanja ugovora i sa drugim evropskim bankama. Potrebno je da se promene četiri pravilnika, od čega jedan u Ministarstvu zdravlja i tri u RFZO-u.

  Oplodnja

  Kako je olakšana procedura vantelesne oplodnje?

  Kako bi se olakšala procedura, preko e-Uprave biće pokrenuta aplikacija koja je uvezala sve institucije – od referentne banke. Za sada imamo jednu referentnu banku u Kliničkom centru Srbije, a do kraja godine biće uvrštena i referentna banka u Narodnom frontu i sve privatne laboratorije koje ispunjavaju stručne kriterijume.

  „I Ministarstvo zdravlja i RFZO su preko te aplikacije uvezani, tako da sami korisnici ništa neće da rade, a preko aplikacije će u svakom momentu moći da vide u kom statusu se nalazi njihov zahtev“, naglasila je Radojević Škodrićeva.

  Istakla je da se čeka na saglasnost maksimalno pet dana, a ceo uvoz obavljaće referentna laboratorija.

  „Ono što ostaje korisnicima je da u klinici u kojoj rade vantelesnu oplodnju popune obrazac sa svojim karakteristikama – krvna grupa, visina i težina. Moći će sami da biraju kako žele da izgleda taj donor kako bi njihovo buduće potomstvo što više ličilo na njih“, zaključila je Radojević Škodrićeva.

  Izvor: RTS/Politika

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE