Ono što niste znali o direktoru Majkrosofta: Događaj koji mu je promenio život i uticao na njega kao rukovodioca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ono što niste znali o direktoru Majkrosofta: Događaj koji mu je promenio život i uticao na njega kao rukovodioca

  Satja Nadela (Satya Nadella), direktor kompanije “Majkrosoft” (Microsoft), pisao je pre nekoliko dana o momentu koji je zauvek promenio njegov, i život njegove žene, i kasnije umnogome uticao na njega kao direktora i rukovodioca. Prenosimo delove njegovog teksta:

  “Pamtim tu 1996. godinu kao uzbudljiv period. Moj žena, Anu, imala je 25 a ja 29 godina. Moja karijera inženjera išla je uzlaznom linijom, dok je ona gradila svoju karijeru kao arhitekta. Bili smo daleko od naših porodica u Indiji, ali smo se zajedno preselili u naš novi dom u blizini Sijetla. Ono što je bilo najuzbudljivije jeste što je Anu bila trudna sa našim prvim detetom. Pripremali smo se za dolazak novog života u naš dom, bili smo spremni za novu radost.

  Ali naši planovi su se promenili.

  Jedne noći, tokom 36-e nedelje trudnoće, Anu je primetila da se beba ne pomera onako kako je navikla. Otišli smo u lokalnu bolnicu, mislili smo da će biti rutinski pregled. Tačno se sećam kako sam postajao sve uzrujaniji kako je vreme proticalo u sobi za čekanje. Tokom pregleda, doktori su alarmirali da je potreban hitan carski rez. Zejn je rođen u 23.29 časova, 13. avgusta 1996. godine, težak svega kilogram i malo preko 300 grama. Nije plakao.

  Zejn je transportovan u drugu bolnicu neonatologije. Anu se oporavljala od teškog porođaja. Proveo sam noć sa njom u bolnici i ujutru odmah otišao da vidim Zejna. Nisam bio svestan kako se duboko naš život može promeniti. Tokom narednih nekoliko nedelja naučili smo više o oštećenjima ploda koje manjak kiseonika može da prouzrokuje, i da će Zejn koristiti invalidska kolica, i da će morati da se u potpunosti oslanja na nas zbog teške cerebralne paralize. Bio sam očajan. Najvećim delom bio sam tužan zbog toga kako je sve to ispalo za Anu i mene.

  Ipak, jedna stvar koju jasno pamtim jeste reakcija Anu na Zejnovom rođenje – bila je drugačija od moje. Za Anu, nikad nije bilo pitanje šta to znači za nju – uvek je bilo šta to sve znači za Zejna i kako najbolje možemo da se brinemo o njemu. Umesto da se zapita “zašto mi?” ona je instintkivno stavila njegovu bol ispred svoje.

  Posmatrajući je tokom tih nekoliko dana, nedelja i meseci, naučio sam mnogo. Vremenom me je Anu naučila da razumem da se ništa ne dešava meni ili njoj, već se nešto desilo Zejnu. Nama, kao roditeljima, nije bitno “zašto”, već da uradimo sve što možemo da mu život učinimo boljim.

  Anu je sjajna žena, majka i partnerka. Njena empatija prema drugima je duboka i iskrena, i od nje sam naučio da uključujem empatiju u svoje svakodnevne delatnosti, bilo da sam otac ili direktor.

  To što sam postao otac sina sa invaliditetom bilo je tačka preokreta u mom životu i oblikovalo je ono što sam sada. Pomoglo mi je da bolje razumem život osoba sa invaliditetom. I to je razlog zašto sam duboko posvećen pomeranju granica u shvatanju kako ljubav i saosećanje u kombinaciji sa ljudskom genijalnošću može da ima uticaj, i da se ideje i zamisli ostvaruju zajedno sa mojim kolegama u Majkrosoftu.”

  U Majkrosoftu se, prema njegovim rečima, dosta radi na programima i softverima koji pomažu ljudima sa invaliditetom. Zadatak im je da im mnogo toga učine pristupačnim – sluh, vid, itd. Takođe imaju programe zapošljavanja osoba sa hendikepom, kao i razne projekte koje tek planiraju da ostvare.

  Mesec oktobar je u Americi mesec podizanja svesti o zapošljavanju osoba sa hendikepom.

  [preporucene_vesti ids=”264786″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE