Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OGROMNO INTERESOVANJE za Grčku: „Inbox pun zahteva, jedva stižemo da odgovorimo“

  Početak godine do pojave korona virusa tradicionalno je godinama unazad bio rezervisan za Sajam turizma i rezervacije aranžmana za letovanje po znatno povoljnijim cenama nego u sezoni. Ipak situacija se promenila, ali je pažnja I dalje usmerena ka tome kako ćemo I pod kojim uslovima letovati ove godine.

  Kako je uglavnom najveća navala bila za Grčku, nakon što je omogućena rezervacija smeštaja bez obaveze da se uplaćuje depozit, turističkoj agenciji Nikana Travel koja se bavi rezervacijom smeštaja na Tasosu i Sitoniji javio se ogroman broj turista iz Srbije koji žele da odmor provedu u nekom od grčkih letovališta.

  “Inbox nam je pun zahteva, jedva postižemo da odgovorimo i to nam je znak da naši turisti žele da letuju u Grčkoj, da se ne plaše i da je trenutno jedini problem otvaranje granica. Potražnja je velika, rezerviše se uveliko, mnogo više nego što smo očekivali. Jedina prepreka lošoj sezoni može biti grčka odluka da ne otvori granice”, priča vlasnica agencije Ana Nikolić za BIZLife portal.

  Navodi da je svima koji su zainteresovani omogućena rezervacija smeštaja bez obaveze da bilo šta uplaćuju, odnosno da depozit uplate tek kada se razreši situacija i kada bude bilo jasno da li će granice biti otvorene ili ne.

  Kakvu sezonu očekuju Grci I kakve su mere u planu?

  Nikolić kaže da ipak vreme prolazi, a konkretnih dogovora i odluka o tome kako će izgledati predstojeća sezona nema.

  U Grčkoj su, kaže, i dalje na snazi stroge mere, ovih dana se čak i pooštravaju u pojedinim regijama.

  Iz grčkog Ministarstva turizma naglašavaju da će ova sezona biti uspešna i da Grčka ne sme sebi dozvoliti još jednu „propalu“ sezonu, ali konkretnih planova nema, navodi Nikolić.

  Ističe da i građani polako počinju da negoduju i traže da se što pre saopšti plan za letnju sezonu.

  Govoreći o Memorandumu o razumevanju u uslovima pandemije koji je nedavno usaglašen između Srbije i Grčke, Nikolić ističe da je dobro što je ta tema pokrenuta, ali da je ipak ono što je dogovoreno prilično neobavezno I uopšteno.

  Tim Memorandumom vakcinisanim građanima obe države omogućen je ulazak u drugu zemlju. Oni koji nisu vakcinisani moraće da prođu „dvostepenu kontrolu“.Ovakav režim će važiti od 1. maja do 1. oktobra, a Memorandum predviđa I međusobno priznavanje elektronskih potvrda o vakcinaciji.Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi, dogovoreno je nedavno na sastanku resornih ministara Grčke I Srbije.

  Kakve će biti cene ove sezone Iišta sa uplaćenim depozitima prošle godine?

  Što se tiče cena u Nikana Travel, budući da imaju više od 2.000 smeštaja u ponudi, cene su iste ili do 10 odsto niže u odnosu na ranije godine, kaže Nikolić.

  “Vlasnici smeštaja su imali jednu lošu sezonu i sami su u finansijskim problemima, tako da će cene značajno spustiti verovatno tek u trenutku kada bi bilo očigledno da je pred nama još jedna loša sezona. Za sada se još uvek nadaju da će se stanje od proleća stabilizovati i da će letnja sezona biti uspešna”, kaže.

  Turisti koji su prošle godine uplatili 30 odsto aranžmana  u najvećem broju su se odličili da novac prebace za narednu godinu, odnosno za ovo leto.

  Takođe, mogli su da ga dobiju nazad nakon 18 meseci, ali vlasnici su uglavnom odmah vraćali depozit.

  “Jednostavno, nisu hteli i smeli da kod sebe zadrže toliki novac koji je praktično dug i koji svakako treba da vrate. Retki su oni koji su iskoristili zakonsko pravo da novac vrate tek nakon 18 meseci”, navodi Ana Nikolić.

  U Grčkoj veruju da turizam može ponovo da oživi vrlo brzo nakon što se normalizuju avionski polasci i otvore granice.

  Ljudi su željni putovanja, ne plaše se više, hoteli su spremni da prime turiste, vlasnici apartmana bi oberučke prihvatili turiste,  sve je spremno za pravu letnju sezonu, a da li će je biti zavisi isključivo od nadležnih, navodi Nikolić.

  Grčka je prošle godine imala pad prihoda od turizma od 85 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

  Najveći broj turista u Grčkoj prošle godine dolazio je iz Velike Britanije, kao i iz skandinavskih zemalja i Nemačke.

   Najviše turista iz Srbije bilo je u periodu između 15. juna i 7. jula kada su granice ponovo zatvorene.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE