Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ogroman porast broja narkomana u svetu

  Procenjeni broj ljudi koji koriste drogu u periodu između 2011. i 2021. godine porastao je za 23 odsto, sa 240 miliona na 296 miliona, navodi se u godišnjem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala.

  Broj narkomana u tom periodu povećan je za 45 odsto na 39,5 miliona, a samo oko polovine tog povećanja može se pripisati rastu svetske populacije.

  UNODC je upozorio i na širenje sintetičkih droga poput metamfetamina, amfetamina, fentanila, kao i mnogih novih supstanci na tržištu. „Proizvodnja sintetičkih droga je jeftina, laka i brza“, navodi se.

  Vlastima je teže pratiti ovaj veoma fleksibilan sektor trgovine drogom jer, za razliku od kokaina i heroina, na primer, nije vezan za određene regione, rute i cikluse.

  UNODC posebno prati situaciju u Ukrajini, gde su vlasti u godinu dana pre početka rata otkrile i zatvorile 79 laboratorija za proizvodnju amfetamina – što je u to vreme bio najveći broj u svetu.

  Od ruske invazije početkom 2022. godine, zaplene sintetičkih droga u Ukrajini su se povećale, dok je tržište za takve supstance poraslo u susednim zemljama, izvestila je glavna analitičarka UNODC Angela Me.

  Kontinuiran rast potrošnje kokaina

  U Avganistanu UNODC vidi znake pada proizvodnje opijuma, što je posledica zabrane talibana. Međutim, to bi moglo dovesti do „preorijentacije ka proizvodnji sintetičkih droga“, navodi se u izveštaju prenosi Dojče vele.

  Avganistan nije samo najznačajniji svetski izvoznik opijuma, koji se dalje može prerađivati u heroin, već se razvija i u jedan od glavnih proizvođača metamfetamina poznatog i kao kristal met.

  Eksperti UN za droge takođe su zabrinuti zbog kontinuiranog rasta potrošnje kokaina. „Vidimo spiralu na globalnom tržištu kokaina gde povećana potražnja dovodi do veće ponude, a ta ponuda onda vodi do veće potražnje“, rekla je Me.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE