Ogorčeni ratari protiv ŠTETOČINSKE zabrane izvoza kukuruza

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ogorčeni ratari protiv ŠTETOČINSKE zabrane izvoza kukuruza

  Pojedina udruženja ratara zatražila su ukidanje “štetočinskih mera zabrane izvoza kukuruza”.

  Kako su naveli Udruženje “Pančevački ratari”, Asocijacije “Agrarni forum” Pančevo i Udruženje “Građanska neposlušnost” Dolovo, ovu meru hitno treba ukinuti, jer je kukuruz još uvek u ambarima ratara, kao i pšenica koja je uglavnom kod trgovaca.

  Udruženja napominju da su ratari ogorčeni, jer doskora nisu mogli da prodaju “niti kilogram kukuruza za preživljavanje”, a prolećna setva je ugrožena, jer je cena kukuruza oborena za pet-šest dinara po kilogramu, čime se znatno umanjuju sredstva za prolećnu setvu.

  Kako navode, možda je bolje posejati samo najkvalitetnije parcele, a ostalo zemljište ostaviti da se “odmori”, kao što to rade Nemci, na svakih četiri-pet godina.

  “Ovaj štetočinski režim je napravio haos pred sam početak prolećne setve – umesto da su otkupili tržišne viškove žitarica u ponudi za državne robne rezerve od 200.000 do 400.000 tona, kao što je bilo ranijih godina, a mi predlagali proteklih decenija, štetočinski režim vlasti rigoroznim administrativnim merama blokira sopstveni unutrašnji promet robe, zabranom izvoza žitarica”, navode potpisnici saopštenja.

  Prema njihovim navodima, znajući da su vojvođanski ratari isključivo izvozno orijentisani, oni su najviše oštećeni i ekonomski oslabljeni.

  “Deklarativno zalaganje za ulazak u Evropsku uniju pada u vodu, jer ovaj režim vlasti radi sve suprotno politici EU, gde je tržište i protok robe slobodan”, ističu udruženja.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE