Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Televizor, TV (Unsplash)

  Oglašivači se masovno POVLAČE: Da li će TV reklame postati prošlost?

  Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji koje je uključivalo 56 oglašivača, otkrilo je da će linearna potrošnja na TV reklame imati najdrastičnije smanjenje budžeta.

  Njih 67 odsto je reklo da će napraviti najdublje rezove na TV emitovanju – kanalu na koji su oglašivači do sada imali tendenciju da ulože veliki deo potrošnje. U međuvremenu, četiri od 10 glavnih marketinških stručnjaka rekli su da planiraju da smanje ulaganja u tradicionalne medije kao što su TV, radio, štampa i „outdoor“.

  Istraživanje je anketiralo neke od najvećih oglašivača u Velikoj Britaniji, uključujući Unilever, Tesco i Procter & Gamble.

  Fil Smit, generalni direktor Isbe, agencije koja je sprovela istraživanje rekao je: „Anketa jasno pokazuje uticaj recesije na planove potrošnje velikih brendova. Postoji opšti pomak ka većoj fleksibilnosti posvećenosti i značajan zamah ka digitalnoj isporuci u svakom mediju.”

  Reklame, bilbordi TV (Unsplash)

  Reklame, bilbordi (Unsplash)

  Ali Lindzi Klej, izvršna direktorka Thinkbox-a, marketinškog tela za komercijalnu TV, dovela je u pitanje ove rezultate rekavši: „Ništa ne funkcioniše bolje od TV reklamiranja, ali s obzirom na to da su preduzeća pod ekonomskim pritiskom, nije iznenađenje što razmatraju svoju potrošnju na oglašavanje. Ono što pokazuje ova anketa je da većina planira da ulaže više u VOD emitera, a manje u linearnu TV. Ovo je rebalans koji se dešava već neko vreme. Oni menjaju način na koji koriste TV. Ukupno TV oglašavanje će biti otporno.”

  Ona dodaje da bi smanjenje potražnje od oglašivača moglo biti savršeno vreme za neke brendove da investiraju, uz verovatnoće da će cene biti smanjene na sadašnjim nivoima.

  „Ovo je prilika i konkurentska prednost za one oglašivače koji još mogu da investiraju. Takođe otvara vrata za brendove koji ranije možda nisu ni pomislili da bi mogli biti na TV-u – što smo videli tokom pandemije“, objašnjava Klej.

  „Svi dokazi pokazuju da je održavanje oglašavanja u padu najbolji način da se iz njega izađe brže i jače, ali to nije uvek moguće. Nadamo se da će oglašivači ispitati dokaze o tome koji mediji nude najbolju vrednost za novac, najmanji rizik i najveći prinos. Besplatni alati kao što je Media Mik Navigator su tu da pomognu u donošenju investicionih odluka sa nepristrasnim podacima”, napominje Klej.

  HBO Max

  TV (Pixabay)

  Recesija dovela do rezova

  Vest da je Velika Britanija pala u recesiju naterala je trgovce da se bore da ponovo kreiraju budžete za još teža vremena. Iako će gubitak linearne potrošnje naštetiti emiterima, oni trenutno vide veliku potražnju u svojim digitalnim mrežama, dok se kupci navikavaju na ciljaniju kupovinu.

  U studiji Isba, jedna trećina ispitanika namerava da poveća potrošnju na plaćenu pretragu i društvene mreže. Još jedna oblast u kojoj će se videti verovatno povećanje investicija su aktivnosti na izgradnji brenda, pri čemu je 30 odsto anketiranih kompanija posvećeno dugoročnom ulaganju.

  Nedavna istraživanja Thinkbox-a i brojnih medijskih agencija konačno su dokazala da su reklamne kampanje koje koriste linearne i BVOD (video na zahtev emitera) obično efikasnije i nude veći doseg mlađoj publici. Emiteri prolaze kroz evoluciju kako bi odrazili važnost strimovanog videa za svoje poslovne modele. Nedavno je ITV osvežio svoj brend kako bi dao jednaku težinu emitovanju i strimingu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE