Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Održan četvrti festival o promenama na tržištu rada pod uticajem razvoja Industrije 4.0

  Jesu li automobil bez vozača i dron dostavljač hrane skora stvarnost ili mit o budućnosti? Kako će izgledati budućnost poslovanja u eri ubrzane digitalizacije? Kako se uspešno školovati za digitalno preduzetništvo? Koja su to zanimanja novog doba i da li ćemo za pet godina biti nepismeni ako ne budemo znali neki programski jezik?  Ovo su bile neke od tema četvrtog festivala 4.0 FEST, prvog festivala posvećenog promenama na tržištu rada nastalim pod uticajem razvoja Industrije 4.0, održanog 30. septembra u Dorćol Platzu.

  Pored promena koje donosi Industrija 4.0, ovogodišnji festival bio je posvećen i promociji inovativnih ženskih preduzetničkih inicijativa, ženskog inovacionog preduzetništva i ženskih zanimanja u svetu digitalnog poslovanja.

  Na tri panela učestovali su lideri različitih industrija, od prava, finansija, IT tehnologija, sporta, medicine do marketinga, blogovanja i pisanja. Oni su posetiocima festivala preneli svoja iskustva, dali savete za uspešno poslovanje, ukazali na neophodnu digitalnu pismenost i veštine i predstavili su svoja viđenja budućnosti digitalnog sveta.

  „Veštačka inteligencija neće zameniti radnike nego neradnike, posla ima i posla će biti, ali mora da se radi“, rekla je Milica Jovanović, izvršni direktor za Evropu i Afriku u ICS LLC. „Nisam pristalica kurseva koji obećavaju da ćete za dva meseca postati ekspert, ali važno je da se stalno obrazujemo i konstantno pratimo tržište“.

  Na festivalu, koji se bavi promocijom digitalnih veština i zanimanja u okviru Industrije 4.0 predstavljene su i brojne mogućnosti koje Industrija 4.0 otvara za razvoj inovacionog preduzetništva. Tokom 4.0 FEST-a predstavljen i 4.0 kompas, onlajn aplikacija koja rešavanjem testa korisnike usmerava ka određenoj vrsti preduzetničkih delatnosti u okviru Industrije 4.0.

  To je inovativni softver, AI upitnik, koji je razvijen saradnjom nekoliko instituta i univerzitetskih profesora, menadžera uspešnih kompanija, preduzetnika i predstavnika nevladinog sektora. Po rešavanju testa korisnik dobija odgovor na pitanje „Gde je moje mesto u Industriji 4.0,“ odnosno kojim zanimanjima u okviru grana privrede koje obuhvata 4.0 može da se bavi.

  Nadgradnja aplikacije predstavila je primere ženskih preduzetničkih inicijativa u okviru ove industrije kao primere dobre prakse, a sami tekstovi, rešenja i pitanja u okviru aplikacije prilagođeni su profesionalnom razvoju svakog pojedinca.

  Šira slika mladima prilikom izbora budućeg obrazovanja i karijere

  „Cilj aplikacije je da mladima omogućimo širu sliku prilikom izbora budućeg obrazovanja i karijere, ali i da podstaknemo i one starije na prekvalifikaciju, usavršavanje i moguću promenu posla“, rekla je Andrijana Sajko, jedan od kreatora 4.0 FEST-a. „Naša 4.0 FEST platforma je jedinstvena web platforma koja objedinjuje sve informacije vezane za budućnost tržišta rada u okviru Industrije 4.0. Platforma donosi informativne stručne tekstove, aplikaciju 4.0 КOMPAS, edukativne video-spotove i intervjue sa rukovodiocima različitih korporacija, asocijacija i javnih ustanova, kao i uspešnim preduzetnicima na temu budućnosti poslovanja u okviru Industrije 4.0″.

  Pomoću konzole za virtuelnu realnost svi gosti 4.0 FEST- a, koji se održava pod pokroviteljstvom kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, mogli su da posete virtuelni festivalski prostor. Ovaj prostor biće dostupan i u buduće u okviru 40compass.rs platforme, pa će publika moći da ga poseti nezavisno od mesta na kom se nalazi.

  Tokom revijalnog dela 4.0 FESTA posetioci su se zabavili uz DJ performans i nastup benda Mutanti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: 4.0 FEST/Igor Timčenko

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE