Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odlazak u Nemačku – Sve će biti LAKŠE

  Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačku olakšava procedure za zapošljavanje radnika iz zemalja van Evropske unije, što će, verovatno, iskoristiti veliki broj građana Srbije koji razmišljaju o odlasku u inostranstvo, objavio je Demostat.

  Taj izdavačko-istraživački centar je na svom sajtu (demostat.rs) naveo da je u Nemačkoj ukinut „rezidencijalni test rada“, odnosno da se građani Srbije izjednačavaju sa rezidentima EU po pravima na zapošljavanje u nemačkim kompanijama.

  To znači da poslodavci u Nemačkoj više neće morati da dokazuju da ne mogu da nađu kvalifikovane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele da zaposle stručnjaka koji nije državljanin te zemlje.

  Pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja, tako da će građani Srbije kraće čekati na izdavanje zvaničnih potvrda i nostrifikaciju diploma.

  Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zagarantovan u Nemačkoj mogu da dođu i borave u toj zemlji sa posebnom vizom i do šest meseci tražeći posao.

  Da bi dobili takvo odobrenje moraju da ispune određene uslove kao što je dokazivanje da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju, jer neće imati pravo ni na kakav oblik socijalne pomoći.

  Do sada su građani Srbije mogli u Nemačkoj da ostanu najduže tri meseca i to u turističkoj poseti, iako su mnogi to koristili za rad na crno i pokušaj traženja stalnog zaposlenja.

  „Promena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz naše zemlje zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobijanje termina u konzulatima, što je do sada često predstavljalo najteži deo procesa za konačno iseljenje“, ukazao je Demostat.

  Novim zakonom trebalo bi da ambasade dodeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahteva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri nedelje nakon termina.

  Programeri, inženjeri elektrotehnike, ali i kvalifikovani električari, negovatelji i negovateljice i zdravstveni radnici nalaze se na vrhu liste najtraženije radne snage u Nemačkoj prema podacima Dekra akademije iz te zemlje.

  Procene su da Nemačkoj nedostaje oko 1,7 miliona industrijskih radnika, majstora i medicinskog osoblja.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da izmene propisa za useljavanje radnika u Nemačku neće dovesti do značajno većeg odliva ljudi iz Srbije, već će omogućiti da oni koji su svakako planirali da se isele to sada urade lakše i na bolje organizovan način.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE