Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Od utorka TREĆA DOZA vakcine protiv koronavirusa“

  Vakcinacija protiv koronavirusa trećom dozom u Srbiji počinje u utorak, najavila je za RTS članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

  Kisić Tepavčević je navela da su prve grupe za vakcinaciju oni koji imaju smanjeni imuni odgovor.

  „To su pre svega osobe sa različitim imunodeficijetnim stanjima, znači osobe na hemodijalizi, oni kojima su transplantirani organi koji su trenutno na imunosupresivnoj terapiji recimo kod karcinoma različite hemoterapije. Zatim to su osobe starije od 70 godina, osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, pre svega u gerontološkim centrima. To su i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, ali i kategorija putnika u međunarodnom saobraćaju“, navodi Kisić Tepavčevićeva.

  Dodaje da treću dozu na lični zahtev mogu primiti i svi građani kojima je prošlo više od šest meseci od primanja druge doze vakcine.

  „Ništa nije obavezno, ovo su preporuke pre svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju bilo zbog prirode svog posla, ali moguća je i za sve ostale građane kada je prošlo više od šest meseci od druge vakcine“, objašnjava ona.

  Upitana da li će se mešati vakcine, odgovara da je moguća kombinacija praktično svih vakcina sa jednim izuzetkom.

  „Ukoliko je neko dobio dve doze vakcine ruskog Sputnjika, znamo da tu ima prva i druga komponenta, za treću dozu, ukoliko se odluči za ovu istu vakcinu treba da primi prvu komponentu. Praktično ono što je prevashodno je da se primi vakcina istog proizvođača ili ukoliko ne, ukoliko se iz ma kog razloga ili po preporuci lekara odlučite za drugu moguće je takođe da se i ona primi sa ovim izuzetkom.“

  Objašnjava da potreba za dodatnim dozama vakcine nije nešto što je neobično već nešto uobičajno.

  „Znamo da su do sada desetine godina pokazale su da određene kombinacije tih doza vakcina u određenim vremenskim intervalima mogu da daju čak i doživotan imunitet. Upravo se sada traga za tom optimalnom dozom kada je u pitanju kovid. Ovaj virus nas nije napustio i potreba za tom trećom dozom koja upravo ima za cilj da ojača i pojača taj naš primarni odgovor i da produži dužinu tog postvakcinalnog imuniteta“, objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE