Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od sledeće godine zahtev za putovanje u EU, državljani BiH moraju i da plate

  Od sledeće godine državljani zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u države Evropske unije, moraće da podnose zahtev i čekaju odobrenje za prelazak granice.

  I dok će vlasnici pasoša Srbije, Crne Gore i Kosova podnositi elektronski zahtev, čija obrada može da traje do 30 dana, građani Bosne i Hercegovine će uz to morati da plate i sedam evra, prenosi RTL.

  Sistem Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebalo da bude pušten sledeće godine što će značiti nova pravila za ulazak u zemlje članice, pa i u Hrvatsku.

  Državljani Srbije će zahtev podnositi online, a dozvola će im se izdavati bez nadoknade.

  Podnošenje zahteva potrebno je za sva putovanja kraća od 90 dana, u koja spadaju turistička, poslovna, medicinska putovanja, kao i tranzit kroz zemlje EU. ETIAS sistem odnosi se na putovanja svim prevoznim sredstvima, kopnom, vazduhom ili morem.

  Čekanje i do 30 dana

  Državljani BiH će osim popunjavanja obrasca morati da plate i jednokratnu naknadu od sedam evra, prenosi RTL.

  Na zvaničnoj stranici EU u BiH navode da će putnici morati da ispune elektronski obrazac zahteva preko namenske stranice ili mobilne aplikacije. Ako osoba ne može da podnese zahtev, to u njeno ime može učiniti druga osoba.

  Svi podnosioci zahteva starosti između 18 i 70 godina moraće elektronski da plate naknadu u iznosu od 7 evra po zahtevu.

  Odobrenje za putovanje bez kojeg neće moći da se uđe u zemlje EU u najvećem broju slučajeva biće izdato za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a retko zbog dodatne provere dozvola može da se čeka i do 30 dana. Podnosilac može da se žali ukoliko dobije odbijenicu.

   

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE