Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, devizne rezerve

  Od sada na Kosovu i Metohiji važi samo evro

  Nakon isteka perioda od tri meseca koji je Vlada Kosova odredila za „prelazni period“, evro je od sada jedino zvanično sredstvo gotovinskog plaćanja na Kosovu, pa oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogu očekivati kazne.

  Kako piše portal Radio Kim, trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica obustavili su platni promet u dinarima.

  „Od danas smo prestali da primamo dinare. Upoznati smo sa situacijom da je to zabranjeno na Kosovu i vodimo se time. Mislim da to i nije neki problem, jer građani svakako plate i penzije podižu u Srbiji, to konvertuju u evre i troše ovde. Za nas takođe nije neki problem, naplaćujemo u evrima“, kazao je radnik u ugostiteljstvu Marko Rajković.

  Prosvetna radnica iz Gračanice Ljiljana Đorić je istakla da će se građani koji su u radnom odnosu, a primaju platu iz budžeta Republike Srbije snaći i da uredba Centralne banke Kosova (CBK) predstavlja najveći problem starima i bolesnima.

  U centralnu Srbiju po novac, pa konverzija u evre

  Trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica, nadomak Prištine, obustavili su platni promet u dinarima, javlja Kim radio iz Gračanice. Pojedinci sa kojima su novinari Kim razgovarali su naveli da to „nije problem“ jer većina meštana plate i penzije podiže u centralnoj Srbiji, gde ih i konvertuje u evre.

  Inače, 1. februara je stupila na snagu Uredba Centralne banke Kosova prema kojoj je evro jedina zvanična valuta. Iako su se delagacije Prištine i Beograda do sada sastajale šest puta u vezi sa problemom upotrebe dinara na Kosovu, rešenje još uvek nije pronađeno.

  Za sredu je najavljen novi sastanak delegacija Kosova i Srbije u Briselu, na kojem će se razgovarati o ovoj temi.

  Izvor: Beta

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE