Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre čak 3.600 ljudi

  Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša izjavio je da zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba.

  Ivanuša je za RTS rekao da zagađen vazduh može da utiče na kardivaskularne i plućne bolesti, ali da sve zavisi od toga koliko je dugo vazduh zagađen i koliko dugo je neko izložen zagađenju.

  Prema podacima i analizama SZO, u svetu umre sedam miliona ljudi godišnje od zagađenosti vazduha od čega je u Evropi pola miliona ljudi. Procenjuje se da u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba zbog čestica od 2,5 mikrona.

  Kada je reč o merama protiv zagađenja, Ivanuša je prvo istakao redovna merenja da bi građani i vlasti znali kada je vazduh zagađen i da bi mogi da se ponašaju u skladu sa time. Naveo je da je u tim slučajevima najbolje ostati u stanu, a oni koji moraju da izađu napolje trebalo bi da budu što manje aktivni, kao i da maske ne pomažu. Najveći uzročnici zagađenja su loženje vatre i saobaćaj, ali bitni faktori su klimatski i geografski uslovi.

  Ivanuša je objasnio da su mere protiv zagađenja relativno skupe i da se njihovi efekti ne mogu očekivati preko noći, napomenuvši da bi češće trebalo koristiti gas umesto drva za grejanje i da posebnu pažnju treba obratiti na saobraćaj jer stari automobili više zagađuju.

  Protekli vikend u Srbiji je obeležilo povećano zagađenje vazduha, naročito u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Nišu, Valjevu.

  Stručnjaci kažu da nije povećana emisija zagađujućih čestica, već su atmosferske prilike doprinele da aero-zagađenje bude visoko.

  U ponedeljak je situacija nešto bolja, ali merne stanice Stari grad i Mostar i dalje pokazuju da je vazduh veoma zagađen u Beogradu, naveo je RTS.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/beograd-pod-smogom-i-maglom-visoka-zagadjenost-u-jos-cetiri-srpska-grada/

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE