Od 31. januara ovo će MORATI da ima SVAKI proizvod

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 31. januara ovo će MORATI da ima SVAKI proizvod

  Svi proizvodi u maloprodaji od 31. januara moraju da imaju bar-kod ili kju-ar kod, što je do sada bila samo mogućnost, kažu u Ministarstvu trgovine.

  To je utvrđeno odredbom Zakona o trgovini koja se odnosi na deklaraciju, a čija primena počinje 31. januara.

  Načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije u Ministarstvu trgovine, Željko Rakić, kaže za Tanjug da tu nema nikakvih drastičnih promena.

  “Od 31. januara postoji obaveza da, pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv proizvoda, vrsta proizvoda, proizvođač i slično, bude navedena i neka mašinski čitljiva oznaka kao što je recimo bar-kod ili kju-ar kod”, rekao je Rakić.

  Zakon o trgovini počeo je da se primenjuje pre šest meseci, a Rakić objašnjava da je ostavljen prelazni period samo za početak primene odredbe o deklaraciji koja se odnosi na obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom.

  “Ostavili smo prelazni period samo za ovu odredbu od nekih šest meseci kako bi proizvođači, odnosno trgovci mogli da se pripreme za ovu novinu”, rekao je Rakić.

  Objasnio je da su mašinski čitljive oznake vrlo zgodne, jer smanjuje troškove manipulacije, a ujedno je i lakša sledljivost same robe.

  “Možete i kao potrošač sami da instalirate aplikaciju na vašem pametnom telefonu i da onda skenirate bar-kod i vidite odakle je taj proizvod, da nađete osnovne podatke o tom proizvodu ili neku drugu mašinski čitljivu oznaku kao što je kju-ar kod”, kaže Rakić.

  Naveo je da, po Zakonu o trgovini, deklaracija mora da sadrži naziv proizvoda, vrstu, model, tip, količinu, u zavisnosti od prirode robe.

  Najavio je da će tržišni inspektori kontrolisati poštovanje zakona, a da Tržišna inspekcije radi u skladu sa planovima, a i po prijavama potrošača.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE